UNS: Advokatska komore hitno da reaguje na pretnje novinarki N1 Jeleni Zorić

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da disciplinski organi Advokatske komore Beograda hitno reaguju na pretnje. Nezavisno udruženje novinara Srbije poručilo je danas da ozbiljne pretnje koje je advokat Svetislav Bojić uputio novinarki Televizije N1 Jeleni Zorić, zahtevaju brzu i efikasnu reakciju javnog tužilaštva.

UNS
UNS

Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas da disciplinski organi Advokatske komore Beograda hitno reaguju na pretnje koje je advokat Svetislav Bojić u ponedeljak i utorak uputio novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.

„UNS očekuje da se Advokatska komora ogradi od ovih pretnji i da ispita da li Svetislav Bojić zaslužuje da i dalje ima licencu za obavljanje advokatskog posla“, navodi se u saopštenju tog novinarskog udruženja.

UNS je pozdravio reakciju policije i tužilaštva na prijavu koju im je Jelena Zorić uputila i veruje da je to rezultat uspostavljanja nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pri Vladi Srbije.

NUNS: Osuda pretnji upućenih Jeleni Zorić

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da poruke koje je advokat Predraga Koluvije Svetislav Bojić uputio novinarki „liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima“, i da su „više su nego jasna pretnja“ uz zahtev da državni organi ugroženoj novinarki osiguraju bezbednost.

„Pridružujemo se zahtevu televizije N1 koja će advokatskim komorama, čiji je advokat Bojić član, uputiti pitanje da li su njegovi nedavni postupci u skladu sa etičkim standardima te profesije i tražiti da mu se advokatska licenca privremeno suspenduje do konačne odluke nadležnih organa advokatskih komora“, ističe NUNS.

Uz punu podršku Jeleni Zorić i redakciji N1, NUNS izražava uverenje da će ona i dalje o slučaju „Jovanjica“ i drugim temama izveštavati hrabro i profesionalno.

„O ovom slučaju izvestićemo međunarodne asocijacije novinara i učinićemo sve da slučaj ostane prisutan u javnosti dok ne dobije sudski epilog“, poručuje NNS povodom pretnji novinarki N1.

Podsetimo, N1 je juče preneo da su reporterki te televizije Jeleni Zorić upućene pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica. Kako su naveli, Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, a potom i i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article