Univerzitet u Kragujevcu poništio 22 diplome izdate na Fakultetu medicinskih nauka

Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome osobama koje su stekle stručni naziv "strukovna medicinska sestra" i jednu diplomu doktora nauka, stečene 2014. i 2015. godine na Fakultetu medicinskih nauka.

Kragujevac Foto: Wikipedia
Kragujevac Foto: Wikipedia

Agenciji Beta je generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu Marko Lukić rekao da su diplome poništene jer su utvrđene "brojne nepravilnosti" prilikom upisa studenata. Kako je naveo ispituje se pravilnost još izvesnog broja diploma izdatog a ovom fakultetu.

Lukić je rekao da su poništene diplome strukovnih medicinskih sestara osobama koje su prve dve godine studija završile na studijama Zdravstvene nege u Puli, koje je izvodio Zdravstveni fakultet u Zenici.

"Izvođenje tih studija je zabranilo Ministarstvo prosvete Hrvatske, a zatim su studenti tog nezakonitog studijskog programa upisani nezakonito na treću godinu osnovnih strukovnih studija na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu u školskoj 2013/2014. godini", objasnio je Lukić.

Celokupne studije su se odvijale od 2011. do 2014. godine, a diplome strukovnih medicinskih sestara su stečene 2014. godine na Fakultetu medicinskih nauka.

Poništena je i jedna diploma doktora nauka – medicinske nauke koju je stekla osoba koja je pohadđjala studije Biomedicine Evropskog centra za mir i razvoj i Univerziteta u Kragujevcu koje su kao neakreditovane i bez dozvole za rad, takođe izvodjene u Puli.

Po rečima Lukića, po odbrani disertacije, izdata je diploma doktora nauka – medicinske nauke na Fakultetu medicinskih nauka 2015. godine.

"Postoje još 22 sporne diplome na osnovnim strukovnim studijama 'strukovna medicinska sestra' na Fakultetu medicinskih nauka u istom periodu, a takođe je reč o osobama koje su prve dve godine završile na studijama Zdravstvene nege u Puli koje je izvodio Zdravstveni fakultet u Zenici", rekao je Lukić.

On je objasnio da postoji i sumnja da je 2016. godine izdato 15 diploma doktora nauka licima s Kosova, iz Severne Makedonije i BiH na studijskim programima koje Univerzitet u Kragujevcu nikada nije usvojio, akreditovao i dobio dozvolu za rad, kao i licima koja nikada nisu studirala na Univerzitetu u Kragujevcu.

Lukić je rekao da će posle prikupljanja svih relevantnih činjenica i dokaza, organi Univerziteta odlučivati i o poništaju tih diploma.

Celokupna dokumentacija predata je istražnim organima.

Poništavanje diploma se, kako je naveo, sprovodi pred organima Univerziteta u Kragujevcu koji na osnovu utvrđenih nepravilnosti određuju da li su ispunjeni uslovi za poništaj diploma.

Univerzitet sprovodi postupak po službenoj dužnosti po saznanju da postoje određene nepravilnosti, a utvrđuje ih na osnovu uvida u dokumentaciju.

Lukić je rekao da takvi postupci odgovornih lica u navedenom periodu na Univerzitetu u Kragujevcu i Fakultetu medicinskih nauka "nanose ogromnu nematerijalnu štetu" Univerzitetu u Kragujevcu i studentima Univerziteta i celoj akademskoj zajednici i da su "Srbija, Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka pretrpeli i imovinsku štetu u visini od oko 10 miliona dinara", rekao je Lukić.

Po njegovim rečima, za slučajeve spornih diploma odgovorni su pre svega pojedinci i odgovorna lica Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta medicinskih nauka.

"Odlučna reakcija Univerziteta u ovom slučaju kao i namera da istraje u postupku kontrole će svakako uticati da se ubuduće ne događaju ovakve nezakonitosti", rekao je Lukić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article