Unija poslodavaca: Ako ne bude dodatne sektorske pomoći za najugroženije delatnosti, mnoge firme će otići u stečaj

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je danas da će od Vlade Srbije zatražiti novu sektorsku pomoć za ugostiteljstvo i druge, zbog pandemije, najugroženije delatnosti jer je finansijska podrška sa po tri polovine minimalne zarade nedovoljna.

Otvaranje bašti ugostiteljskih objekata nakon prekida rada zbog koronavirusa Foto: Srđan Ililć
Otvaranje bašti ugostiteljskih objekata nakon prekida rada zbog koronavirusa Foto: Srđan Ililć

On je za Betu rekao da će bez nove selektivne pomoći "mnoge firme otići u stečaj, a da tada neće imati ko da puni budžet".
"Pomoć od tri polovine minimalne zarade u ovoj godini je dobrodošla, ali je nedovoljna, kap je u moru, pa ako ne bude nove finansijske podrške malo će firmi preživeti, a to izaziva lančane probleme", rekao je Drobnjaković.
Dodao je da je posebno ugroženo ugostiteljstvo koje, zbog odluke Kriznog štaba o zabrani rada u zatvorenom prostoru danima ne radi, osim ako ima baštu, a i kada im je dozvoljeno, zbog antiepidemioloških mera i propisane distance između stolova, ne može da primi mnogo gostiju, pa im se ne isplati da otvore objekat samo zbog bašte.
Istakao je da ugostiteljima na ruku ne ide ni vreme jer i oni koji imaju velike bašte i mogu da prime veći broj gostiju ne rade zbog niskih temperatura i kiše.
On je rekao da je Unija poslodavaca krajem 2020. godine tražila od Vlade Srbije da se reprogramiraju porezi i doprinosi na zarade iz 2020. i 2021. godine na period od 35 do 61 mesec, ali da nisu dobili odgovor "što znači da je zahtev odbijen".
Unija je zahtev obnovila i u februaru ove godine, pre donošenja trećeg paketa pomoći privredi i građanima i tražila, kako je rekao, isplatu celih minimalnih zarada za sektor koji zbog pandemije ima ogromne gubitke, ali je i to odbijeno.
Drobnjaković je rekao da će nove zahteve za sektorsku pomoć najugroženijima usaglasiti na kolegijumu naredne nedelje.
Predsednik sektora za ugostiteljstvo u Uniji Srbije Stevan Rodić rekao je da će od države tražiti, ne odlaganje poreza i doprinosa na zarade, već otpis jer je ugostiteljstvo "na kolenima".
On je rekao da ugostitelji za oko 13 meseci koliko traje pandemija nisu radili dva i po meseca, a u preostalom delu su imali skraćeno radno vreme.
"Zakonski propisi nam dozvoljavaju da za period kad nismo radili ne moramo da platimo ništa, a od nas koji smo dobili 5,5 minimalaca do sada se traži da platimo pune poreze, takse, samo na baštu od 100 kvadrata ta dažbina iznosi 150.000 mesečno", rekao je Rodić.
Dodao je da se od ugostitelja traži i da od prošle godine plaćaju eko taksu kao i punu zakupninu poslovnog prostora, taksu na firmu i porez na imovinu.
"Apsurd je da država od ugostitelja traži da redovno izmiruju namete za period za koji nam zabranjuje da radimo, zabranjuje nam da otpuštamo radnike iako nema posla i proglašava nas leglom zaraze dok su planinski centri prepuni", rekao je Rodić.
On je rekao i da antiepidemiološke mere propisuju nestručni ljudi zbog čega su i "nesprovodive", a da Vlada Srbije odbija da razgovara sa privrednicima zbog čega joj se i događa "pobuna na ulici".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article