UniCredit Grupa još jednom je ostvarila rekordne rezultate, pokazala snagu i veliki uspeh na svom putu transformacije, sa značajnim potencijalom koji tek treba otključati.

UniCredit Grupa zabeležila je 14. uzastopni kvartal kvalitetnog profitabilnog rasta kao i rekordne rezultate za prvu polovinu ove godine, sa neto dobiti od 2,7 milijardi evra u drugom kvartalu, što je povećanje od 16% u odnosu na isti period prethodne godine. U drugom kvartalu Grupa beleži rast neto prihoda od 6% u odnosu na prethodnu godinu, i iznosi 6,3 milijarde evra, praćen rastom neto prihoda od kamata (NII) od 2% na 3,6 milijardi evra i vrlo snažnim rastom naknada od 10% na 2,1 milijardu evra.

Andrea Orćel, CEO UniCredit Grupe, istakao je: „Postignuti rekordi su rezultat kontinuirane transformacije i fokusiraju se na održivi kvalitet i profitabilan rast, uz istovremeno podsticanje operativne i kapitalne izvrsnosti i dugoročnog ulaganja. Finansijski rezultati, zajedno sa potencijalom koji treba da otključamo, predstavljaju snažnu osnovu za ostvarenje naših budućih ambicija. UniCredit postavlja nova merila u evropskom bankarstvu, a mi smo na jasnom strateškom putu koji će nam omogućiti da rastemo održivo i dosledno, osnažujući naše zaposlene, klijente i zajednice u kojima poslujemo“.

U junu 2024. godine, banka je pokrenula “UniCredit for CEE” (Srbija je uključena kroz platformu “UniCredit za Srbiju”), novu inicijativu koja pruža konkretna finansijska i savetodavna rešenja širom Centralne i Istočne Evrope sa ciljem da pomogne mikro i malim preduzećima, uključujući organizacije iz tercijalnog sektora, da rastu i da se suoče sa problemima vezanim za zelenu tranziciju. Inicijativa obuhvata 60 finansijskih rešenja, vrednih preko 2,6 milijardi evra, tokom 2024.

UniCredit nastavlja značajan napredak u svojim ESG ambicijama. Nedavno je najavljeno pokretanje inicijative “Veštine za tranziciju” – koju u potpunosti finansira banka, a koja je posvećena promovisanju pravedne i poštene tranzicije, kao i dosledne podrške obrazovanju – ključnom pokretaču evropske budućnosti. Inicijativa obuhvata šest zemalja UniCredit Grupe sa ciljem da pruži stratešku obuku mladih ljudi i kompanija za koje se očekuje da će biti pod uticajem zelene tranzicije.

Post Views: 7

Originalni tekst