Situacija na Haitiju je „užasna“, gotovo kao u scenama filma „Pobesneli Maks“, koji prikazuje postapokaliptičnu budućnost, izjavila je danas izvršna direktorka Fond UN-a za decu Ketrin Rasel.

„Mnogi, mnogi ljudi pate od ozbiljne gladi i pothranjenosti, a mi nismo u mogućnosti da im pružimo dovoljnu pomoć“, rekla je ona za američku televizijsku mrežu Si Bi Es , dok se Haiti suočava sa nasiljem kriminalnih grupa.

Haiti, a posebno glavni grad Port-o-Prens, poprište je nasilja bandi poslednjih nedelja, dok Haićani čekaju uspostavljanje prelaznog saveta posle ostavke premijera Arijela Anrija.

Kenija, koja treba da rasporedi 1.000 policajaca kao deo multinacionalne bezbednosne misije, saopštila je da će obustaviti slanje svojih ljudi, ali je dodala da će intervenisati kada se uspostavi prelazni savet.

Kriminalne grupe kontrolišu čitave delove zemlje, uključujući 80 odsto glavnog grada. Optužene su za brojne zločine, ubistva, silovanja i otmice za otkupnine.

Pošto je aerodrom Port-o-Prensa i dalje zatvoren, misija UN-a na Haitiju saopštila je u sredu da će što pre uspostaviti „vazdušni most“ između Haitija i susedne Dominikanske Republike helikopterom, posebno da bi se olakšala dostava humanitarne pomoći.

Glavna luka u glavnom gradu takođe je zatvorena od 7. marta, zbog „sabotaže i vandalizma“, što otežava isporuku međunarodne pomoći.

Kontejner Unicefa, „uključujući ključne zalihe za zdravlje majki, novorođenčadi i dece“, opljačkan je u subotu u toj luci, navele su UN i dodale da to dolazi u kritičnom trenutku, kada je deci najpotrebniji.

Post Views: 8

Originalni tekst