PARIZ/BEOGRAD, 20. januar 2022, (Njuz) – Na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine, čiji je cilj podizanje svesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasleđa širom sveta, dodata je i krađa na izborima u Srbiji.

Unesko u saopštenju ističe specifičnost ovog običaja i značaj koji on ima u srpskom narodu.

– Izborna krađa je neodvojivi deo srpske nacionalne tradicije. Duboko je utkana u nasleđe vašeg naroda, brižljivo se neguje i prenosi sa generacije na generaciju – kaže Džordž Mekgvajer, predsednik Međunarodnog komiteta Uneska koji je doneo ovakvu odluku – Naša Agencija za etnologiju je godinama sakupljala materijal i nedvosmisleno zaključila da krađu izbora u Srbiji prati jedinstven sklop običaja i rituala koji se ne mogu sresti nigde u svetu. Njen karakter i sadržaj su nešto čime je srpski narod obogatio svetsku kulturnu baštinu. Duboko verujem da ćete je predano čuvati i netaknutu ostaviti u nasleđe budućim pokoljenjima – istakao je on.

Srpski stručnjaci sa oduševljenjem pozdravljaju odluku Unesko i ističu da je to plod vekovnog rada celokupnog srpskog naroda.

– U našem narodu, običaj je da se sa izbornom krađom počne rano ujutru. Krađa se odvija tokom čitavog izbornog procesa, a zaista je teško opisati svu šarenolikost običaja vezanih za nju – objašnjava etnolog Marisav Anđelković – To je jedna izuzetno koloritna, vesela narodna manifestacija u kojoj učestvuje cela nacija. Specijalno za taj dan se angažuju ljudi, takozvani kontrolori, koji na biračkim mestima prave spiskove izašlih, pa ih prosleđuju u partijske centrale koje onda pozivaju glasače i ubeđuju ih da izađu na izbore – objasnio nam je Anđelković.

Prema njegovim rečima, u nekim krajevima Srbije se praktikuje glasanje pokojnika kako bi se umilostivili duhovi predaka. U drugim, biračima se obavezno daje novac kako bi ceo mandat vlasti bio plodan i uspešan.

– Na kraju dana, čim se pojave prvi rezultati izbora, poraženi su u obavezi da optuže pobednike za izbornu krađu, javno iznesu dokaze i najave krivične prijave. Običaj je, onda da državni organi, razmotre sve prigovore i odbace ih kao neosnovane, čime se izborna krađa proglašava uspešnom. Zaista prelep niz običaja – zaključio je ovaj etnolog.

Bojan Savić

The post Unesko uvrstio izbornu krađu na listu srpske nematerijalne baštine appeared first on Njuz.net.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)