Una Dimitrijević iz Niša ima samo 16 godina i dobila je punu stipendiju na Berkliju, jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu.

Zahvaljujući svom anđeoskom glasu i izuzetnom daru za muziku, učenica drugog razreda gimnazije „Stevan Sremac“ u Nišu Una Dimitrijević otputovaće ovog leta u Sjedinjene Američke Države i usavršavaće svoj talenat na Berkliju.

Mlada Nišlijka ispunila je stroge kriterijume kako bi dobila punu stipendiju i bila među grupom mladih ljudi iz čitavog sveta koji će na Berkliju provesti oko mesec i po dana.

– Za to vreme imaćemo časove pevanja, časove teorije muzike, radionice na kojima ćemo učiti da pišemo pesme i da ih produciramo. Najradije pevam pop, ali tamo ću moći da učim da pevam i džez, soul, arenbi i druge žanrove – rekla je Una.

Una-dimitrijevic-2
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je za portal zadovoljna.nova.rs kazala da se već dugo bavi muzikom, ali da joj odlazak na Berkli predstavlja do sada najveći uspeh.

– Počela sam da pevam sa sedam godina, kada sam prvi put učestvovala na festivalu Majska pesma i pevala sam u horu Čarolija. Nakon toga moje interesovanje za muziku primetila su moji roditelji i upisala sam nižu muzičku školu, a potom su sam imala privatne časove pevanja. Sa devet godina pevala sam u Pinkovim Zvezdicama, a nakon toga na brojnim festivalima širom Evrope – navela je Una.

Tokom boravka u Španiji 2019. godine, dodala je, primetila je poznata italijanska pevačica Ana Oksa i predložila joj da učestvuje na festivalu „Sanremo junior“.

– Nastupila sam u revijalnom delu jer sam tada imala 14 godina i prekoračila sam starosnu granicu, ali učestvovanje na tom festivalu za mene je bilo novo iskustvo, jer sam prvi put pevala u pratnji orkestra. Na tom festivalu upoznala sam članicu žirija iz Amerike, kojoj se moj glas veoma dopao i predložila da kod nje imam privatne časove.

Od januara 2021. godine sam zaista krenula sa časovima kod nje i to se pokazalo fenomenalno. Napredovala sam, unela je novine u moju tehniku pevanja. Upravo mi je ona predložila da se prijavim za letnji program na Berkliju – istakla je Una.

Una-dimitrijevic
Foto: Una Dimitrijević/Privatna arhiva

Prijava za Berkli, dodala je, između ostalog je podrazumevala da pošalje dve pesme koje je pevala na engleskom jeziku, a odgovor univerziteta je bio da će im „biti zadovoljstvo da rade sa njom“.

– Imam punu podršku roditelja za to što radim i verujem da ću se i nakon završetka srednje škole baviti muzikom, pre svega pevanjem. Verovatno ću biti prva u našoj porodici koja će se profesionalno baviti muzikom. Moji mama i tata su pravnici, tata predaje na Pravnom fakultetu u Nišu, a mama na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ali meni pravo nije tako zanimljivo da bi se njime bavila – rekla je Una i dodala da je talenat za pevanje nasledila od majke i njene familije.

Dodala je da, osim što voli da peva, voli i da svira klavir i uči strane jezike. Govori engleski, nemački i španski i pomalo francuski, a uči italijanski. Prošle godine, provela je mesec dana na školovanju u Španiji kako bi dodatno usavršila jezik i tamo je naučila da živi samostalno, tako da joj odlazak u Ameriku sada neće teško pasti.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Ćerka Uliksa Fehmiua i Snežane Bogdanović očarava svojom lepotom i talentom

Original Article