(AP Photo/Sophie Garcia, File)

UN je u petak kritikovao nigerske generale koji su preuzeli vlast u Niameju “iz hira”, istakavši da je “u pitanju sam pojam slobode u Nigeru”, prenosi N1.

„Generali ne mogu da uzmu sebi pravo da, iz hira, izazivaju narodnu volju. Zakonu oružja nije mesto u današnjem svetu“, istakao je u saopštenju Volker Turk, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Turk ističe da su izbori 2021. na kojima je pobedio predsednik Mohamed Bazum, trenutno zatočenik vojnika koji su preuzeli vlast, bili „prva demokratska tranzicija u istoriji zemlje obeleženoj državnim udarima“.

Turk je uz to rekao da je „zabrinut zbog najavljene odluke pučista da krivično gone Mohameda Bazuma i njegove saradnike za veleizdaju“.

„Ta odluka o demokratski izabranom predsedniku nije motivisana samo političkim razlozima, nego nema ni pravnog osnova, jer je onemogućen normalan rad demokratskih institucija“, istakao je.

Turk je pozvao generale da oslobode Bazuma i „odmah uspostave ustavni poredak“.

Ujedno je zatražio „slobodan i sveobuhvatan pristup humanitarnoj pomoći“ u zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svetu, veoma osetljivoj na klimatske promene i pritisnutoj nasiljem raznih džihadističkih naoružanih grupa.

Originalni tekst