Ukrajinski vojnik koji se nalazi u Soledaru, istočnom ukrajinskom gradu u kojem se trenutno vode najžešće borbe, opisao je za CNN trenutnu situaciju na ratištu i rekao da se vojnici osećaju napušteno.

CNN iz bezbednosnih razloga nije otkrio identitet vojnika, koji je u telefonskom uključenju naveo da su ukrajinski vojnici pokušali da se povuku, ali nisu uspeli jer su Rusi već došli do grada.

„Ako danas ne bude naređenja za povlačenje, najverovatnije nećemo imati vremena za odlazak. Rečeno nam je da ćemo biti povučeni, a sada smo jednostavno napušteni. Ponestaje nam hrane i vode, a ima i ranjenih vojnika. Imamo još nešto municije“, rekao je vojnik, prenosi Index.

On je naveo da je poslednja evakuacija bila pre tri dana i da je potom naređenje glasilo da treba izdržati do kraja.

„Druge jedinice su se povukle ili im je naređeno povlačenje, a nama je rečeno da izdržimo. Izdržaćemo koliko možemo, ali svako se može umoriti i na kraju doći do granice. Nemoguće je tako dugo izdržati samo uz visoki moral“, kaže Ukrajinac.

Plaćenici iz Vagnera juče su objavili da su zauzeli celi Soledar. Video koji je danas objavljen na Telegramu i na CNN-u prikazuje Vagnerovce na severnom obodu grada, dok je istovremeno ukrajinska 46. brigada poručila da izvodi protivnapade u Soledaru.

„Nakon nekoliko dana povlačenja malo smo napredovali. Železnička stanica je naša, rudnik je naš. Čekamo podršku. Soledar je Ukrajina“, objavila je brigada na Telegramu.

Originalni tekst