Tokom granatiranja koje je širom Ukrajine trajalo 18 sati, konstatovano je, ubijen je 41 civil. Međutim, bombardovanje Harkova nije prestalo ni protekle noći.

Rusija je ukrajinski grad Harkov gađala raketama i dronovima u satima, a Moskva je optužila Kijev da je izvršio smrtonosni vazdušni napad tik preko granice na grad Belgorod, prenosi Gardijan.

Najmanje šest projektila pogodilo je Harkov, saopštila je u nedelju ukrajinska nacionalna policija, pri čemu je povređeno najmanje 22 ljudi, a pogođeno 12 stambenih zgrada, 13 kuća i obdanište.

Među povređenima u Harkovu su i dva dečaka od 14 i 16 godina i savetnik za bezbednost tima nemačkih novinara.

Tokom noći bombardovanje je intenzivirano i građan je i Kijev.

„Rusi žele da nas zastraše uoči Nove godine, ali mi se ne plašimo – mi smo nesalomivi i nepobedivi“, rekao je gradonačelnik Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, Ihor Terehov.

Dan ranije Ukrajina je napala ruski pogranični grad Belgorod. Ruski zvaničnici rekli su da je u eksplozijama u centru Belgoroda u subotu poginula 21 osoba, uključujući troje dece, a 110 povređeno.

Gardijan nije mogao nezavisno da potvrdi broj stradalih, ali ako su brojke tačne, udar je jedan od najsmrtonosnijih po Rusiju tokom rata do sada.

Ukrajinski bezbednosni izvor je, međutim, za BBC rekao da su žrtve u Belgorodu rezultat „lošeg rada ruske protivvazdušne odbrane“, i dodao da su ostaci ruskih presretača pali na grad. Tvrdnja nije nezavisno potvrđena.

Na snimcima Belgoroda objavljenim na društvenim mrežama vide se zapaljeni automobili i crni dim koji se diže iz oštećenih zgrada. Jedna raketa je navodno pala u blizini centralnog klizališta.

Belgorod je udaljen nešto više od pola sata vožnje od granice sa Ukrajinom, što ga čini vitalnom stanicom na ruskim linijama snabdevanja. Grad je već mesecima izložen obimnim granatiranjem i napadima dronovima.

Ruski zvaničnici su rekli i to da je jedan muškarac poginuo, a četiri osobe su povređene kada je projektil pogodio privatnu kuću u Belgorodskoj oblasti u petak uveče, a da je devetogodišnjak ubijen u odvojenom incidentu u regionu Brjanska.

Kremlj je saopštio da je Vladimir Putin obavešten o udaru na Belgorod. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsednik naložio ministru zdravlja da otputuje u Belgorod.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kijev koristio ukrajinske rakete Olkha i češke proizvodnje Vampir opremljene bojevim glavama za kasetnu municiju. „Ovaj zločin neće proći nekažnjeno“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Saveznici Ukrajine su se suprotstavili tom gledištu.

„Ako Rusija želi nekoga da okrivi za smrt njenih ljudi u ovom ratu, trebalo bi da počne od predsednika Putina“, rekao je Tomas Fips, britanski izaslanik pri UN.

Ukrajinski mediji, povodom ovog napada, tvrde da su pogođeni samo vojne ciljeve i da je granatiranje odmazda za masovno bombardovanje ukrajinskih gradova u petak, koje su ukrajinski zvaničnici opisali kao najveći ruski vazdušni napad na zemlju do sada.

Napadi na Ukrajinu u petak, potvrdili su strahove o kojima se dugo pričalo u Kijevu i na Zapadu – da Moskva stvara velike zalihe raketa koje planira da iskoristi ove zime za gađanje energetskog sistema zemlje.

U petak uveče, hitan sastanak Saveta bezbednosti UN osudio je najnovije rusko bombardovanje Ukrajine.

„Ukrajinci su ponovo primorani da provode praznike tražeći sklonište, da raščišćavaju ruševine i sahranjuju mrtve, a temperature su uz to niske“, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN Kaled Kjari.

Ruski vazdušni napadi su izazvali zabrinutost i direktnih suseda Ukrajine.

Poljske odbrambene snage saopštile su u petak da je nepoznati objekat ušao u vazdušni prostor zemlje pre nego što je nestao sa radara i da sve indicije ukazuju na to da je reč o ruskoj raketi.

U razgovoru za ruski državni medij RIA Novosti u subotu, otpravnik poslova Rusije u Poljskoj Andrej Ordaš rekao je da Moskva neće komentarisati događaj dok Varšava ne pruži Kremlju dokaze o kršenju vazdušnog prostora.

„Dok se ne iznesu konkretni dokazi, nećemo davati nikakva objašnjenja, jer su ove optužbe neutemeljene“, rekao je Ordaš.

Post Views: 34

Originalni tekst