EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Visoki ukrajinski general izvestio je na Telegramu o novom napretku na južnom frontu rata, rekavši da njegove trupe “sistematski pomeraju neprijatelja sa svojih pozicija”.

General Oleksander Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga na jugu, rekao je da su ruske snage beleže gubitke, te da su u prethodna 24 sata izgubile najmanje 200 vojnika.

Njegovi komentari su usledili kada su ukrajinski vojni analitičari sugerisali da ukrajinskim snagama nije bilo lako da napreduju ka jugu.

Kijev se fokusirao na zauzimanje sela na jugoistoku ka Azovskom moru i oblasti u blizini istočnog grada Bahmuta, koje su ruske snage zauzele u maju nakon meseci intenzivnih borbi, prenosi RTS.

Ruski izveštaji kažu da su njene snage odbile ukrajinske napade u istočnom regionu Donjecka, uključujući i okolinu Bahmuta.

Ukrajinski sud doneo je odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

Njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac, prenose RIA Novosti.

”Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima”, rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ”pod pritiskom ljudi koji imaju interes”, a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi agencija.

Ukrajinsko pravosuđe tereti mitropolita Pavela za “narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja”, kao i za ”pravdanje, priznavanje kao zakonite i negiranje agresije Rusije na Ukrajinu”, za šta je predviđena kazna zatvora do osam godina, uz oduzimanje imovine.

Ukrajinsko ministarstvo kulture raskinulo je u martu zakup zemljišta na kojem se nalazi lavra Kijevsko-pečerska i zahtevalo da monasi napuste manastir do kraja meseca.

Oni su mogli da izaberu da ostanu ako pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine, koju ne priznaje većina pomesnih crkava.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve i kojoj pripada manastir, saopštili su da je nemoguć jednostran raskid ugovora o zakupu zemljišta.

Iguman je priveden u kućni pritvor pod optužbom da je podsticao sektašku mržnju i podržavao akcije Rusije, a prema njegovim rečima, ponuđeno mu je uklanjanje svih optužbi u zamenu za prelazak monaha u Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Originalni tekst