Ni usred zime borbe na ukrajinskim frontovima ne prestaju, a u gradu Soledaru i oko njega posebno su žestoke.

Temperature su znatno ispod nule, snežni vrtlozi se kovitlaju na putevima, a udari ledenog vetra probijaju krajolik u gradskom području kao milioni noževa, piše Skaj njuz u svojoj reportaži iz srušenog ukrajinskog grada pod teškim napadom ruskih snaga.

Oklopna vozila jure nazad pa napred do ulaza u grad, gde onda otvaraju tešku mitraljesku vatru na neprijatelja koji je napredovao.

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin tvrdi da su zauzeli grad, ali ukrajinski vojnici koje je intervjuisao dopisnik Skaj njuza Aleks Rosi kažu da to još uvek nije slučaj.

Nebo nad Soledrom obavijeno je dimom, a zemlja se trese od neprestanog udaranja artiljerije.

Na skrivenim pozicijama u predgrađima, ukrajinski operateri bespilotnih letelica prikupljaju obaveštajne podatke dok granate lete iznad glave.

Bogdan, jedan od članova tima operatera, negira da su ruske snage zauzele grad, prenosi Jutarnji list.

„Momci drže poziciju u Soledaru. Rusi žele da ga opkole sa boka, ali momci drže odbranu. Niko se ne povlači jer je to naša zemlja“, kaže Bogdan.

„To je neka vrsta pakla“, dodaje.

Na svom mobilnom telefonu pokazuje nove snimke ruskih vojnika.

Slika je zrnasta, ali se može uočiti vojnik kako vuče povređenog druga na sigurno.

U ovoj oblasti, kako navodi dopisnik Skaj njuza, nigde nije bezbedno, a obe strane beleže velike gubitke. Ovaj rat je, kaže, nemilosrdno zlokoban.

Uhvaćeni u sredini između dve vojske, granatirani civili su u stalnoj opasnosti i među njima je malo nade dok se borbena linija sve više približava.

„Kako da kažem da je bilo šta dobro? Vidite i sami. Kuća je uništena, sve je uništeno – nema gasa, nema vode, nema struje“, kaže jedan meštanin.

U bolnici u obližnjem Kramatorsku, neki od ranjenika na ratištu stižu u Hitnu pomoć.

Mnogi od njih su zadobili teške povrede.

Često se bore protiv svojih neprijatelja na udaljenosti od samo 30 metara.

Vojni ortopedski hirurg Andrij Žolob kaže da ovo pokazuje koliko su borbe za grad postale intenzivne.

„To je bliska borba. Imamo (rane) od pucnja, gelera i tako dalje. Ta vrsta rane se mnogo povećala“, kaže Žolob.

Ruske snage su zauzele veći deo grada i ako ga osvoje, to će biti prva pobeda snaga ruskog predsednika Vladimira Putina posle meseci brojnih vojnih neuspeha i poniženja.

Međutim, to se može dogoditi samo uz ogromnu cenu ljudskih života.

Jedan ukrajinski vojnik koji se bori u Soledaru, pak, opisao je za Si-En-En užasnu situaciju u kojoj se ukrajinske snage nalaze na tom ratištu, gde se, kao i u obližnjem Bahmutu, nastavljaju bliske rovovske borbe, rekavši da on i njegovi drugovi „jednostavno napušteni“.

Identitet vojnika nije otkriven iz bezbednosnih razloga.

soledar

„Pokušali smo da se povučemo, ali Orci (pogrdno ime Ukrajinaca za pripadnike ruskih okupacionih snaga) su već tu. Ako danas ne bude naređenja za povlačenje, najverovatnije nećemo imati vremena da se povučemo. otići“, rekao je on u telefonskom razgovoru.

„Rečeno nam je da ćemo se povući. A sada smo jednostavno napušteni“, dodao je.

Kaže da vojnicima ponestaje hrane, ponestaje vode, a ima i ranjenih. Navodi i da još imaju nešto municije.

„Poslednja evakuacija je bila pre tri dana“, kaže vojnik.

„Naređenje je bilo da se držimo do samog kraja. Sudeći po zvucima bitke, naši susedi (druge jedinice) su se ili povukli ili su dobili naređenje da se povuku. Rečeno nam je da se držimo“, priča on.

„Izdržaćemo dokle god možemo. Međutim, svako može da se umori i da na kraju dođe do svojih granica. Nemoguće je toliko izdržati samo na krilima visokog morala“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst