EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

(Beta-AP) – Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su danas da je vojska zauzela još jedno selo na jugoistoku države i time nastavila niz uspeha u kontraofanzivnoj operaciji.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar napisala je na Telegramu da se ukrajinska zastava ponovo vijori iznad sela Storožov i da će oslobođenje “cele ukrajinske zemlje” od Rusije biti konačni ishod.

Dan ranije, ukrajinski zvaničnici su saopštili da su oslobođena još tri mala sela grupisana južno od grada Velika Novosilke u istočnoj oblasti Donjecka.

Rusko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo povlačenje ruskih snaga iz sela, ali su neki vojni blogeri priznali gubitak ruske kontrole nad njima.

Zapadni analitičari i vojni zvaničnici su upozorili da će za svaki pokušaj da se oslobode nove teritorije Ukrajine od dobro ukopane, moćno naoružane i vešte ruske vojske verovatno biti potrebni meseci i da uspeh kontraofanzive nije izvestan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da se “odvijaju kontraofanzive, defanzivne akcije”, ne precizirajući da je reč o sveopštoj kontraofanzivi, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je kontraofanziva počela i da ukrajinske snage imaju “značajne gubitke”.

Saopštejne o napredovanju ukrajinske vojske dolazi u vreme kada sa obe strane aktivne linije fronta duž reke Dnjepar u Hersonu vlasti ulažu napore kako bi evakuisale civile koji su morali da napuste svoje domove zbog poplava nastalih probijanjem brane Kahovka prošle nedelje.

Originalni tekst