EPA-EFE/ALEX BABENKO

Ukrajinska vojska je za nedelju dana povratila od ruskih snaga 37 kvadratnih kilometara na istoku i jugu zemlje u okviru kontraofanzive koju vodi u tim oblastima, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Malijar, prenosi N1.

Ona je rekla da su na jugu zemlje oslobođene teritorije povećane za 28,4 kvadratna kilometra, što dovodi do 158 kvadratnih kilometara ukupne površine vraćene nazad u toj zoni od početka kontraofanzive početkom juna.

Na istoku zemlje je Kijev povratio od Rusa samo devet kvadratnih kilometara, prema navodima zamenice ministra odbrane.

„Neprijatelj pruža snažan otpor, u toku je vrlo težak okršaj“, rekla je Malijar.

Ona je rekla i da su ruske snage pokrenule ofanzivu krajem prošle nedelje kod Svatove, u istočnoj oblasti Lugansk. Takođe je rekla da Rusi pokušavaju da napreduju prema Limanu, gradu u regionu Donjecka, koji je ukrajinska vojska povratila prošle jeseni.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane juče je objavila da se vode „jake borbe“ u četiri zone linije fronta na istoku zemlje gde, kako je rekla, ruske trupe „napreduju“.

Komandant ukrajinske vojske Valeri Zalužni ocenio je da su njegove trupe ograničene u svojoj kontraofanzivi sporošću isporuka zapadnog oružja i nedostatkom borbenih aviona. On je to rekao u intervjuu objavljenom u petak u američkom listu Vašington post.

„Da bi se suprotstavila Moskvi, Ukrajini su što brže potrebni borbeni avioni F-16“, rekao je ukrajinski general.

Naveo je da im nedostaje artiljerija kako bi se suprotstavili snažnim ruskim napadima.

Načelnik generalštaba američke vojske Mark Mili je u petak rekao da će SAD pružiti Ukrajini svu potrebnu pomoć i priznao da kontraofanziva „ide sporije nego što je predviđeno“. On je rekao da ne isključuje isporuku aviona F-16 ili taktičkih raketa ATACMS, mada, kako je dodao, za sada nije doneta odluka o tome.

Originalni tekst