UKRAJINI je hitno potrebno više raketa za sisteme PVO, ali Berlin nema šta da isporuči, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom izjave za novinare nakon sastanka sa moldavskim kolegom Mihaliom Popšojem.

УКРАЈИНА ОПУСТОШИЛА НЕМАЧКУ: Нова мука за Зеленског - Залихе патриота су поприлично истрошене...

Foto: Tanjug/AP

– Nažalost, zalihe, naročito naših sistema ‘patriot’ su poprilično istrošene – rekla je Berbokova i dodala:

– Stoga sam na sastanku ministara spoljnih poslova država NATO stavila do znanja da moramo da utvrdimo dostupnost ‘patriota’ u Evropi i svetu, kao i da ćemo se potruditi da nabavimo ove sisteme za Ukrajinu.

Foto: AP

Prema zvaničnim podacima, Nemačka je poslala Ukrajini dve baterije sistema „patriot“ američke proizvodnje, a krajem proteklog meseca nemačka vlada saopštila je da se dodatni sistemi pripremaju za isporuku, bez iznošenja detalja o njihovoj količini.

– Berlin u saradnji sa Kijevom i drugim evropskim državama radi na kupovini „patriota“ od drugih država kako bi ih isporučili Ukrajini – izjavila je Berbokova i naglasila postoji mogućnost osnivanja specijalnog fonda baš u te svrhe.

Više informacija o ovom projektu možda bude objavljeno tokom sastanka ministara spoljnih poslova G7, koji će se održati u Italiji sledeće nedelje, dodala je ona.

Podsećanja radi, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u više navrata zahtevao više sistema „patriot“ i raketa za njih, dok je ministar spoljnih poslova Kuleba prošle nedelje rekao da „saveznici“ Kijeva imaju više od 100 takvih sistema, ali da ne žele da isporuče ni pola desetine.

– Da li je to tako veliki problem? Zar nije izvodljivo da ispuni minimalan zahtev Ukrajine? – izjavio je on, dodajući da veoma cene isporučene sisteme, ali da njih „jednostavno nema dovoljno, imajući u vidu razmere rata“.

Na ovo je odgovorio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je izjavio da će Alijansa „istražiti sve opcije“, kako bi isporučila Ukrajini još sistema.

Kao što je već poznato, do sada su SAD, Nemačka i Holandija isporučile Ukrajini tri baterije i četiri dodatna lansirna vozila, a deo njih uništen je u raketnim napadima Oružanih snaga Ruske Federacije.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst