Ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru Matiji Bećkoviću i Vladi Georgievu

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović doneo je rešenje kojim se ukida zabrana ulaska u Crnu Goru pevaču Vladi Georgievu, a ukinuta je i zabrana koja je postojala za akademika Matiju Bećkovića.

Pixabay: Crna Gora, zastava
Foto: Pixabay / Crna Gora, zastava

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore donelo je rešenje kojim je poništilo rešenje Uprave policije o zabrani , a kojim je izrečena mera zabrane ulaska u Crnu Goru za državljanina Republike Srbije Vladimira Georgieva Donetim rešenjem, prestala je da važi mera zabrane ulaska u Crnu Gore za navedeno lice", navodi se u saoštenju Uprave policije.

Policija je saopštila u avgustu prošle godine da je Vlado Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prelaza Sitnica "zbog zabrane ulaska u Crnu Goru".

U obrazloženju rešenja zabrane ulaska muzičaru bilo je navedeno da "to zahtevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbednosti ili javnog zdravlja".

Zabrana ulaska u Crnu Goru ukinuta je srpskom akademiku i književniku Matiji Bećkoviću, a tu informaciju je za Borbu potvrdio Sekulović.

Ulazak u Crnu Goru, osim Bećkovića, bio je zabranjen i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, prenosi borba.me.

Starešinama na svim graničnim prelazima je tada dostavljen spisak osoba koje ne smeju da uđu u Crnu Goru, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje.

Srpski intelektualci, kojima je navodno zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na proslavi jubileja Podgoričke skupštine, kojim se obeležavalo 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu, kao i prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji i ujedinjenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kao glavni razlog zabrane navodile su se njihove ranije izjave, koje su, po proceni, tadašnje vlasti, bile opasnost po sigurnost države.

Izvor: Borba, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article