Ukinut pritvor trojici optuženih u slučaju Jovanjica

U današnjem nastavku suđenja osumnjičenima da su kao organizovana kriminalna grupa proizvodili marihuanu na imanju Jovanjica, troje optuženih pušteno je iz pritvora, dok je ostalima, među kojima je i Koluvija, pritvor produžen. Okrivljeni su izneli odbranu i negirali krivicu.

Jovanjica
Jovanjica

Iznošenje odbrane optuženih u slučaju Jovanjica pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je završeno, a odbranu nije izneo samo Sergej Mrđa koji je, prema optužnici, bio desna ruka Predraga Koluvije u poslovima uzgajanja marihuane na imanju kod Stare Pazove.

Svi okrivljeni su, poput Predraga Koluvije koji se tereti da je organizator kriminalne grupe, odbili da odgovaraju na pitanja tužioca, rekavši da su iznenađeni i uvređeni time da ih neko optužuje kao kriminalce.

Oni su rekli da nisu uzgajali drogu, već povrće i industrijsku konoplju.

Advokatica Predraga Koluvije zatražila je ukidanje pritvora za njenog klijenta, što su potom učinili i ostali branioci za okrivljene u ovom slučaju, a sudsko veće odlučilo je da trojici optuženih ukine pritvor.

Ostalima, među kojima je i Koluvija, pritvor je produžen.

Na prethodnom ročitu, odbranu je izneo okrivljeni Vladan Živojinović, koji je u Jovanjici bio zaposlen kao agronom, a iznošenje odbrane započeo je i okrivljeni Branislav Miljević.

Podsetimo, u novembru 2019. vlasnik gazdinstva Jovanjica Predrag Koluvija i još osam lica uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove policija je pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Kako je Insajder tada otkrio, Koluvija je imao dozvolu države da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena.

A upravo za izvoz, Jovanjica je, kako je kasnije otkrio Insajder, od 2016. od države dobila najmanje tri kredita u iznosu od 3,9 miliona evra.

Pitanje koje se postavilo je i zašto je država davala kredite, a kasnije i dozvolu za uzgoj industrijske konoplje čoveku kome ovo očigledno nije prvo krivično delo jer je ministar poljoprivede Branislav Nedimović naveo da je protiv Koluvije 2014. podneta i krivična prijava zbog izvoza kivija kada je došlo i do sankcija EU i Rusije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je početkom maja 2020. godine podiglo optužnicu protiv Koluvije i još devet osoba povezanih sa tom kompanijom, a optužnica je potvrđena 6. juna.

Potvrđena optužnica u predmetu Jovanjica 2

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal juče je potvrdilo optužnicu protiv Predraga Koluvije i drugih zbog izvršenja krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u slučaju koji je u javnosti poznat kao Jovanjica 2.

Ovom optužnicom, podignutom 24. novembra 2020. godine, pored Predraga Koluvije obuhvaćeno je još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici BIA i VOA. To je druga optužnica u slučaju „Jovanjica“ protiv Predraga Koluvije i obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

U julu prošle godine, sedam lica je uhapšeno, a među njima i policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA.

Kako je tada saopštilo Tužilaštvo, navedena lica privedena su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava i o po nalogu organizatora Predraga Koluvije. Ubrzo je privedenim licima određen pritvor, koji je ukinut u septembru prošle godine, a po obrazloženju suda rešenje o ukidanju pritvora doneto je jer su ispitani svi svedoci.

Izvor: N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article