Ujedinjeni protiv kovida u pismu ministru zdravlja: Ne poštuje se dogovoreno na sastanku u septembru

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida, koje uglavnom čine lekari i medicinski radnici, uputilo je pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kom je izrazilo nezadovoljstvo jer kako su naveli, većina stvari o kojima su u septembru razgovarali sa ministrom, "nije poštovana".

Ujedinjeni protiv kovida, Foto: Printscreen
Ujedinjeni protiv kovida, Foto: Printscreen

Iz Udruženja su naveli da je od tog sastanka ostvaren pomak u smislu da su prestali "određeni" pritisci na potpisnike te inicijative i da su u komunikaciji sa državnim sekretarom Borislavom Vekićem "rešeni određeni individualni problemi pojedinih mladih lekara" ali su i upozorili da brojna pitanja o kojima su razgovarali sa ministrom, nisu rešena.

Naveli su da nije ispoštovan dogovor o održavanju redovnih sastanaka jednom u 30 dana i da je posebno problematično što je umesto razgovora o predlogu udruženja da se vrate nadležnosti Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Srbije "protivno zakonskim propisima" donela akt o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

"Tim aktom, vlada je formirala svoje pomoćno telo. Međutim, taj akt protivan je zakonskim propisima, budući da se radna tela vlade mogu formirati isključivo za pitanja za koja je nadležna vlada. Za epidemiju od većeg epidemiološkog značaja, koja je proglašena, nije nadležna vlada, već ministar zdravlja, Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Zavod za javno zdravlje", stoji u pismu ministru zdravlja.

Navodeći da je stručnost "onaj atribut koji sistemu javnog zdravlja Srbije fali od početka epidemije", iz Udruženja su upozorili da od 28 članova "novoformiranog organa koga ne poznaju zakonski propisi", njih 14 nisu lekari.

"Među 14 lekara imamo lica koja su svojim izjavama stvarali strah i paniku, a naposletku i nepoverenje kod stanovništva. Svedoci smo i činjenice da taj organ javno apeluje na nošenje maski i držanje distance, dok istovremeno većina članova tog istog organa u Skupštini Srbije niti nosi maske, niti se pridržava mere o držanju distance", stoji u pismu.

Podsetili su da je članica Kriznog štaba i novoizabrana ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević posle polaganja zakletve u parlamentu, primila čestitke za izbor na tu funkciju "bez nošenja zaštitne maske, bez držanja distance i protivno svim proglašenim merama".

"Veoma bitna posledica svega ovoga jeste činjenca da su nezadovoljstvo, možemo reći i bes medicinskih radnika, pa i naroda dodatno uvećani. Mi Vam prenosimo poruke ogromnog nezadovoljstva lekara koji se nalaze na prvoj liniji fronta, koji se nalaze u crvenim zonama, koji niti mogu, niti žele da prihvate činjenicu da organi ove države konstatno krše sopstvene propise, a da to za posledicu ima da medicinska struka ne vodi borbu protiv epidemije", naveli su iz Udruženja.

Ocenili su da će "valjani način borbe protiv epidemije postojati onda kada ga vratimo u zakonske okvire".

"Kada borbu protiv epidemije preuzme struka, moći ćemo i da se nadamo kakvim pozitivnim pomacima", stoji u pismu ministru zdravlja.

Dodali su da nije rešen njihov zahtev da se u skladu sa odrebama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sprovede nadzor nad zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici u kojima je kako su naveli, trenutna situacija "izuzetno složena".

"Trenutno imamo peticiju 37 lekara za smenu direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, dok on istovremeno podnosi krivične prijave, te privatne tužbe protiv tih istih lekara, ali i nekih građana. U ovakvoj situaciji, potpuno je realno očekivati dalje zaoštravanje situacije", naveli su iz Udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Dodali su da od Ministarstva zdravlja nisu dobili odgovor da li je troje potpisnika inicijative, među kojima je dvoje lekara iz Novog Pazara, smenjeno zbog "profesionalnih grešaka, slabe organizacije ili zbog nekog drugog razloga".

Podsetimo, do sastanka između predstavnika UPK-a i Ministarstva zdravlja došlo je nakon što su se u medijima pojavili navodi da je smenjen niz načelnika VMA kojima je zajedničko da su podržali otvoreno pismo koje su Vladi Srbije uputili lekari okupljeni u tom udruženju.

Nakon sastanka saopšteno je da je ministar obećao da neće biti revanšizma prema potpisnicima, da će biti održavani redovni sastanci, da će biti urađena redefinisanje Kriznog štaba, kao i revizija podataka.

Inicijativu Ujedinjeni protiv kovida u julu je potpisalo najpre 350 lekara, nezadovoljnih načinom na koji država reaguje na epidemiju korona virusa ali i tretmanom zdravstvenih radnika, a broj potpisnika se, prema pisanju medija u Srbiji, u danima koji su usledili povećao na skoro 3.000, uprkos pritiscima vlasti na pojedine lekare da povuku svoje potpise.

Početkom septembra je osnovano Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida, čiji su članovi pre svega potpisnici peticije, koje je najavilo da će biti pre svega strukovno udruženje, koje će kroz angažovanje samih lekara koji su deo sistema pokušati da taj sistem učini boljim.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article