„Ujedinjeni protiv kovida“ traže strože mere da zdravstveni sistem predahne i da se spreči kolaps

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zahtevalo je danas donošenje strožih i sveobuhvatnijih restriktivnih mera u trajanju od najmanje dve do četiri nedelje, "kako bi se omogućilo zdravstvenom sistemu da predahne i sprečio preteći kolaps".

Ujedinjeni protiv kovida, Foto: Printscreen
Ujedinjeni protiv kovida, Foto: Printscreen

U saopštenju te organizacije navodi se da rigoroznije mere treba da obuhvate javni prevoz, rad ugostiteljskih objekata, okupljanje u javnom prostoru, ali i održavanje javnih manifestacija, okupljanje na javnim površinama i ulazak putnika u Srbiju.
Iako u UPK pozdravljaju najavljeno ograničenje rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 21 čas, te mere ipak smatraju "nedovoljnim", a sumnjaju i u efikasnost sprovođenja mera kao i u transparentnu komunikaciju.
"Paralelno sa ovim novim merama koje se moraju doneti odmah, zahtevamo da država obezbedi da se inspekcijske službe maksimalno angažuju na identifikovanju pravnih subjekata i pojedinaca koji bahato, kršeći mere koje su već na snazi, mesecima ugrožavaju stanovništvo i društvo u celini", dodaje se u saopštenju.
Ocenjuju i da ekonomija koja bi zavisila od dvonedeljnog zatvaranja restorana, kafića i klubova "teško da se može nazvati najboljom u Evropi".
"Zdravlje i životi ljudi direktno zavise od pravovremenog donošenja i striktne primene mera koje država ima obavezu da obezbedi po najvišem mogućem prioritetu, uz angažovanje svih postojećih i mnogih potencijalnih ljudskih resursa. Zapošljavanje i angažovanje na adekvatnim poslovima svih nezaposlenih lekara je mera koja je potrebna svima", dodaje se u saopštenju.
UPK ocenjuje i da je potvrđena njihova teza da Krizni štab ne predstavlja stručno već političko telo, s obzirom da njegovi članovi nisu smeli jasno da saopšte javnosti svoje zaključke, te je samim tim i njegovo postojanje obesmišljeno.
"Još jednom pozivamo Vladu Srbije da vrati borbu protiv zaraznih bolesti u zakonski okvir u smislu vraćanja nadležnosti Republičkoj stručnoj komisiji", saopštio je UPK.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article