„Ujedinjeni protiv kovida“ traže da se praćenje zaraze virusa prilagodi svetskim protokolima

0
96

„Ujedinjeni protiv kovida“ traže da se praćenje zaraze virusa prilagodi svetskim protokolima

Koordinatorka epidemiološkog tima Udruženja građana „Ujedinjeni protiv kovida“, Ivana Prokić, zatražila je danas da se mere koje se u Srbiji primenjuju u borbi protiv kovid-19 prilagode svetskim protokolima.

Ujedinjeni protiv kovida, Foto: Printscreen
Ujedinjeni protiv kovida, Foto: Printscreen

Ona je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dokument tog udruženja o merama koje treba primeniti u borbi protiv zaraze, rekla da način na koji se danas u Srbiji prate podaci o epidemiji nije dobar i da je potrebno početi sa prikupljanjem i analizom epidemioloških parametara koji se sada ne prate.

U dokumentu Udruženja stoji i da je potrebno pratiti vršenje testiranja na koronavirus, pratiti kontakte zaraženih osoba i dizajnirati baze podataka, navela je Prokić.

Dokument s predlozima Udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“ je dostavljen Ministarstvu zdravlja, ali predstavnici kažu da ne očekuju odgovor jer je „sve bačeno na politički teren“.

Prokić je rekla da se Udruženje „Ujedinjenih protiv kovida" zalaže i za formiranje komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti koja još ne postoji u Ministarstvu zdravlja.

Član Udruženja, doktor Miloš Bojović, rekao je da mora da se sastavi „nacionalna strategija za sprečavanje odlaska mladih lekara“ iz Srbije.

Na skupu je rečeno da zabrinjava i to što je veliki broj zdravstvenih radnika dao otkaz.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da dokumentom upućenim Ministarstvu zdravlja Udruženje ne osporava odluke Kriznog štaba, već želi da pokaže da se moraju znati tačne informacije, da bi se donosile odgovarajuće odluke.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article