Ujedinjeni protiv kovida o vakcinaciji stranih državljana: Ne postoji prihvatljivo objašnjenje, to se ne dešava nigde u svetu

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je danas da za vakcinisanje stranih državljana u Srbiji ne postoji nijedno prihvatljivo objašnjenje, da se ni u jednoj zemlji u svetu ne dešava ništa slično i da prioritet mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva kao i suzbijanje “bezumnih antivakserskih istupanja” u medijima pod kontrolom vlasti.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Povodom vakcinacije stranih državljana koja se sprovodi u Beogradu, Ujedinjeni protiv kovida upitali su nadležne da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi.

“Da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani? Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države?”, neka su od pitanja koje je danas uputilo udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Oni su ocenili da se svakodnevno krše protivepidemijske mera od strane najviših državnih činovnika, minira sprovođenje proklamovanih protivepidemijskih mera, ugrožava proces vakcinacije i produžava u beskraj stanje preopterećenosti zdravstvenog sistema i daljeg iscrpljivanja malobrojnog medicinskog kadra.

“Slike redova i otvorenih kafića na Kopaoniku, izigravanje “šalterske” prodaje hrane i pića širom Beograda, nepoštovanje mera u gradskom prevozu, i sve to bez ikakve realne kontrole ili sankcija, deluju zaista nestvarno kada se upare sa slikama prepunih bolnica, kovid ambulanti, čekaonica ili preopterećenih malaobrojnih nekovid ustanova”, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je očigledna nezainteresovanost i nesposobnost vlasti da sprovede mere koje je sama donela.

Ujedinjeni protiv kovida navode i da postoje sumnje da su podaci koje odgovorni saopštavaju o zaražavanju stanovništva nepotpuni, haotično prikupljani, nestručno prezentovani i namerno prepravljani, uključujući i podatke o smrtnosti od COVID-a u našoj zemlji.

“Na ovaj način se veštački umanjuje težina trenutne epidemijske situacije i održava lažna slika da zdravstveni sistem drži epidemiju pod kontrolom”, piše u saopštenju.

Ujedinjeni protiv kovida ocenjuju da su najave popuštanja mera u ovoj situaciji opasne I da se mogu smatrati aktima direktnog ugrožavanja zdravlja i života stanovništva.

“Pozivamo po ko zna koji put odgovorne da način upravljanja i odlučivanja vezano za epidemiju vrate u pravne okvire, povere ih profesionalcima od znanja i integriteta i uzimajući u razmatranje poznate i više puta pravovremeno predložene mere od strane UPK, naprave jasnu strategiju uspostavljanja kontrole nad epidemijom”.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article