Tačno tri godine posle upada u Kapitol hil u Vašingtonu, američka federalna policija je danas saopštila da je uhapsila tri osobe koje su tražene zbog učešća u tom događaju koji je imao dubok uticaj na zemlju.

Džonatan Polok, Olivija Polok i Džozef Hačinson uhapšeni su rano jutros na ranču u Grovlendu u Floridi, navodi se u saopštenju Federalnog istražnog biroa.

Oni će se pojaviti u ponedeljak pred saveznim sudom u gradu Okala u Floridi.

Uhapšeni su osumnjičeni za napad na državne službenike, remećenje javnog reda i mira u krugu Kapitola hila i nasilni upad bez dozvole.

Policija je nudila nagradu od 30.000 dolara za informacije o Džonatanu Poloku (24) variocu po zanimanju, koji se „smatra naoružanim i opasnim“.

Za 35 meseci opsežne istrage koja još uvek traje, američke vlasti su optužile više od 1.200 ljudi, u gotovo 50 država SAD, za njihovo učešće u takozvanom ustanku 6. januara 2021. Više od polovine je osuđeno.

Ti izgrednici su se protivili pobedi demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra 2020. godine, tvrdeći da su izbori bili neregularni.

Donald Tramp nikada nije priznao poraz na tim izborima, ali energično poriče da je podsticao svoje pristalice da napadnu sedište Kongresa.

Centralno pitanje njegove odgovornosti u tom događaju, iz kojeg bi mogla proizaći njegova eventualna nepodobnost za predsedničke izbore 2024. godine, razmatraće Vrhovni sud 8. februara.

Za sada, on ostaje veliki favorit na republikanskim predizborima.

Prema anketi objavljenoj ove nedelje, koju su zajednički sproveli Vašington post i Univerzitet Merilend, čak 39 odsto Amerikanaca veruje da je napad na Kapitol hil rezultat zavere koju je skovao FBI.

Post Views: 17

Originalni tekst