Šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci Jelena Majstorović i još pet službenika tog tela uhapšeni su danas u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH.

Uhapšeni službenici UIO BiH se terete za „zloupotrebu položaja ili ovlašćenja“ i za primanje mita.

Hapšenja i pretresi stambenih i poslovnih objekata su izvršeni na području Banjaluke, Gradiške i Prnjavora gde su privremeno oduzeti dokumentacija, 13 satova i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

UIO čije je sediše u Banjaluci, jedini je organ u BiH odgovoran za sprovođenje propisa i politike indirektnog oporezivanja i  za naplatu i raspodelu prihoda od indirektnih poreza. U nadležnosti Uprave je prikupljanje svih indirektnih poreza u BiH: poreza na dodatu vrijednost, carina, akciza i putarine.

UIO je samostalna upravna organizacija koja za svoj rad odgovara Savetu ministara BiH. Upravni odbor UIO ima šest članova od kojih su tri ministri finansija.

Aktivnosti na terenu se obavljaju iz četiri regionalna centra: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla, te 30 carinskih ispostava i 59 carinskih referata, od čega je 40 putnih graničnih prelaza, četiri vazduhoplovna, osam železničkih, te poštanska granična prelaza i četiri slobodne zone.

Originalni tekst