EPA/POLICE

Mateo Mesina Denaro, koji je označen kao šef sicilijanske mafije Koza nostre, uhapšen je nakon više od 30 godina potrage za njim.

Kako piše Gardijan, italijanski karabinjeri su uhapsili Denara u sicilijanskoj prestonici Palermu.

On se sumnjiči da se nalazi na čelu ozloglašene Koza nostre.

U odsustvu je osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvima anti-mafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine. Na istu kaznu je osuđen zbog učešća u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu, u kojima je 1993. poginulo deset osoba.

Denaro, čiji je nadimak „Dijabolik“, je svojevremeno viđen kao „šef nad šefovima“ sicilijanske mafije, nakon smrti Bernarda Provencana 2016. i Salvatorea Rine 2017. godine.

„Dana 16. januara, karabinjeri su uhapsili begunca Matea Mesinu Denara u sanitarnom objektu u Palermu, gde je otišao na terapijski tretman“, izjavio je general italijanske policije Paskvale Anđelosanto.

Potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini napisao je na društvenim mrežama da je Denaro uhapšen posle 30 godina bekstva.

“Sa velikim emocijama zahvaljujem se muškarcima i ženama u državi koji nikad nisu odustali, potvrdjujući pravilo da pre ili kasnije čak i najveći kriminalci u bekstvu budu uhapšeni, napisao je Salvini dodajući: “Danas je lep dan za Italiju i služi kao upozorenje mafijašima da institucije i naši heroji u uniformi nikad ne odustaju”.

Denaro, rodjen u aprilu 1962. blizu Trapanija na Siciliji, nalazi se na prvom mestu na spisku šest najtraženijih kriminalaca u Italiji.

On je osudjen u odsustvu na doživotni zatvor zbog ubistava.

Jedina njegova fotografija potiče iz 1990-ih godina.

Više godina su stotine policajaca i karabinjera učestvovale u traganju za njim.

Od 2000-tih godina italijanska policija je povećala broj hapšenja i zaplena u njegovom okruženju u strategiji izolacije kojoj je trebalo gotovo 20 godina da donese  rezultate, toliko je velika bila njegova mreža podrške.

Navodi se da je Denaro dugo godina dok je bio u bekstvu održavao luksuzni stil života.

Televizija Rai je u avgustu 2021. objavila snimak iz marta 1993. godine, na kome se po prvi put čuo Denarov glas kada je bio svedok na jednom suđenju. Nekoliko dana nakon tog suđenja, Denaro je pobegao i od tad mu se gubi svaki trag.

On je 2002. takođe osuđen u odsustvu na doživotni zatvor za naručivanje ubistva ili ličnu egzekuciju desetine ljudi.

Originalni tekst