KINA je danas saopštila da je privela stranog državljanina, rukovodioca inostrane prekomorske konsultantske firme, zbog navodnog špijuniranja u korist Velike Britanije.

УХАПШЕН БРИТАНСКИ ШПИЈУН: Кинези хитно саопштили - радио у МИ6 од 2015. године

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kineska civilna obaveštajna agencija pri Ministarstvu državne bezbednosti (MSS) navela je u saopštenju da je uhapsila osobu po prezimenu Huang koja je delovala za britanski MI6 rukovodeći istovremeno stranom konsultantskom firmom, prenosi Si-en-en.

Nisu navedeni Huangovo puno ime, pol ili nacionalnost, niti kompanija u kojoj je radio uhapšeni. Prema nalazima istrage MSS, Huang je počeo da radi sa MI6 2015. godine na obaveštajnim pitanjima, a britanska agencija ga je više puta uputila u Kinu kako bi prikupio obaveštajne podatke i identifikovao potencijalnu imovinu interesantnu za MI6.

Navodi se da je MI6 Huangu obezbedio obuku, kao i profesionalnu špijunsku opremu za razmenu obaveštajnih podataka i komunikacija, kao i da je Huang dostavio Britaniji 17 obaveštajnih podataka, uključujući nekoliko „državnih tajni“.

Tokom istrage agencije MSS, Huangu su, u skladu sa zakonom, odobrene konzularne posete matične zemlje, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst