Udruženje radnika na internetu: Prvo da se otpiše retroaktivni porez, pa učešće u izradi zakona

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da je dobilo poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za učestvovanje u radnoj grupi za izradu novog zakona koji bi prepoznao frilensere – osobe koje rade putem interneta. Predsednik Udruženja Miran Pogačar rekao je danas da su prihvatili poziv pod uslovom da Ministarstvo finansija odustane od oporezivanja za prethodnih pet godina.

Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

„Nezamislivo je da prihvatimo poziv koji smo dobili od Ministarstva za rad za izradu zakona o oporezivanju radnika na internetu, a da prethodno nismo završili pregovore sa Vladom Srbije o povlačenju predloga da nas Ministarstvo finansija oporezuje retroaktivno“, rekao je Pogačar agenciji Beta.

Dodao je da je Udruženje u novembru prošle godine predalo svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je najavažniji da se poreska kontrola prihoda radnika na internetu ne radi za prethodni period, odnosno sve dok se ne uredi zakonski status te kategorije radnika i ne usvoji odgovarajući poreski model.

„Pregovori sa Vladom Srbije otpočeli su 15. januara ove godine i trajali su tri nedelje, a okončani su predlogom Vlade koji smo odbili jer je apsolutno neprihvatljiv i tera nas u dužničko ropstvo narednih deset godina, a moguće i mnogo duže“, rekao je Pogačar.

Istakao je da je udruženje „jasno i glasno reklo i mnogo puta ponovilo da taj navodni dug nije nastao njihovom krivicom, već greškama Poreske uprave“.

Predlog Vlade Srbije je da radnici na internetu za poreske obaveze koje su im obračunali poreski službenici u kontroli krajem prošle godine, za prethodnih pet godina bude plaćen u ratama u roku od deset godina, a da se otpišu kamate.

Pogačar je rekao da će u slučaju da ne bude povučen taj predlog Vlade Srbije o retroaktivnom oporezivanju Udruženje nastaviti proteste jer je u toku dogovor sa sindikatima.

Podsetimo, radnici na internetu protestovali su zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Takođe, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article