Udruženje radnika na internetu: Poreskoj upravi obrazložili smo zašto je obračunati dug nenaplativ

Predsedstavnici Udruženja radnika na internetu u Srbiji danas su na sastanku u Poreskoj upravi obrazložili zašto je obračunati dug za poreze i diprinose nenaplativ, rekao je agenciji Beta predsednik tog udruženja Miran Pogačar.

Protestna šetnja radnika na internetu  Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV)
Protestna šetnja radnika na internetu Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV)

On je rekao su neprihvatljivi obračuni poreza i doprinosa koje su uradili poreski službenici u kontroli rada frilensera od 2015. do 2020. godine.

"Jedan od frilensera koji je, na primer mesečno zarađivao 300 evra dobio je poresko zaduženje od 15.000 evra", rekao je Pogačar.

Radnici koji rade preko interneta protestovali su nekoliko puta u poslednja dva meseca jer su posle kontrole poreskih službenika dobili rešenja sa astronomskim zaduženjima za poreze i doprinose i u toku su pregovori sa Poreskom upravom oko visine tog opterećenja.

Pogačar je rekao da su na dug obračunate kamate od 11,5 odsto pa ko je u prvih nekoliko godina zaradio više, a kasnije je taj prihod pao, duguju velike iznose samo po osnovu kamate.

On je rekao da je u sumi od 15.000 evra koliki je dug jednog od frilensera 10.000 evra porez i doprinos, a oko 5.000 evra je kamata.

Dodao je da je obustavljeno uručivanje rešenja dok traju pregovori i da se nada da će sa službenicima Poreske uprave naći prihvatljivo rešenje.

"Imam utisak da ćemo naći zajedničko rešenje", rekao je Pogačar i dodao će očekuje da će do kraja nedelje biti organizovan sledeći satsnak sa predstavnicima Vlade Srbije i Poreske uprave.

Pre nešto više od nedelju dana, a nakon poslednjeg protesta radnika na internetu, održan je sastanak sa predstavnicima vlasti gde nije postignut konačan dogovor o rešenju njihovih problema. Međutim, dogovoreno je da će pregovori biti nastavljeni.

Podsetimo, radnici na internetu protestuju zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez koji im stižu od oktobra, a kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Takođe, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article