Udruženje radnika na internetu: Odbijen predlog Vlade o načinu oporezivanja

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je danas da nisu prihvatili inovirani predlog Vlade Srbije o modelu oporezivanja njihovih prihoda za poslednjih pet godina.

Miran Pogačar, Udruženje radnika na internetu Foto: Betaphoto/Miloš Miškov
Miran Pogačar, Udruženje radnika na internetu Foto: Betaphoto/Miloš Miškov

On je za Betu, posle razgovora u Vladi, koje je uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija, vodila premijerka Ana Brnabić, rekao da je učinjen samo mali pomak u odnosu na predlog koji je Udruženje već odbilo pre dva meseca i da je takođe neprihvatljiv.

Vlada je u februaru predložila da radnici na internetu plate porez za poslednjih pet godina, od 2015. godine, prema iznosima koje su izračunali poreski službenici u kontroli krajem prošle godine, da se normirani troškovi podignu sa 20 odsto na 43 odsto i otpiše kamata, a preostali dug plati u mesečnim ratama od deset godina.

Radnici na internetu tvrde da bi zbog tih astronomskih iznosa pali u "dužničko ropstvo" i da je kriva država što nije ranije donela zakon o oporezivanju tog zanimanja kako bi mogli da se obaveste o visini i načinu poreza, pa su predložili da se prvo donese zakon, a verbalno ih je podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić konstatacijom da do sada nije bilo zakona.

"Jedini mali ustupak u odnosu na prethodni predlog je da neoporeziva suma mesečno iznosi 18.300 dinara", rekao je Pogačar.

Dodao je da je taj pomak daleko od rešenja i da je na sastanku rekao premijerki Brnabić da se predlog odbacuje.

Ukoliko se usvoji zakon sa tim ili sličnim rešenjem nastavićemo proteste, i prvi je zakazan za 24. april, a pre toga podržaćemo proteste drugih nezadovoljnih gradjana", rekao je Pogačar.

Radnici na internetu protestuju zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article