Udruženja poslodavaca, preduzetnika i privrednika od Vlade zatražila poreske olakšice

Unija poslodavaca Srbije i Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ zatražili su danas od Vlade Srbije dodatne olakšice za privredu i mere kojima bi se ublažile posledice odluke Kriznog štaba o zabrani rada pojedinih delatnosti, među kojima su nadoknada zarada i otpis poreza.

Beogradski kafići tokom epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto Srđan Ilić
Beogradski kafići tokom epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto Srđan Ilić

Predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS) Andreja Brkić rekao je danas da Krizni štab bude reorganizovan, da treba da bude Medicinski štab i da bude zadužen za zdravstvene i medicinske aspekte pandemije.

On je istakao i da su mere Kriznog štaba delovale nejasno i dvosmisleno, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno, čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovanja firmi.

„Moramo institucijama vratiti njihove uloge za dalje upravljanje državom, ekonomijom, zdravstvenim i obrazovnim sistemom i drugim važnim segmentima“, naveo je Brkić.

Prema njegovim rečima neophodno je da se Vlada kroz redovne konsultacije osloni na podršku tela u kojima aktivno učestvuje, kao što je Socijalno-ekonomski savet, u kome privreda i poslodavci mogu da pomognu konkretnim rešenjima, velikim poznavanjem svakodnevne prakse u poslovanju domaćih firmi.

Neki od predloga mere koje je UPS predložio Vladi jesu smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10 odsto u delatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i oslobađanje plaćanja poreza na dobit u najugroženijim sektorima kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad.

Zatraženo je i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu bio ograničen, odnosno otežan rad, te oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza na zarade za delatnosti kojim je bio zabranjen rad, odnosno onemogućen rad i poslovanje.

Na spisku predloženih mera je i obustavljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou i oslobađanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini, taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad.

Direktorka Sektora za članstvo UPS Ljiljana Pavlović rekla je da istraživanje te organizacije iz oktobra 2020. godine pokazalo da poslodavci smatraju da im je za vraćanje u normalne tokove poslovanje potrebno šest do 12 meseci.

„Analiza koju smo sproveli je takođe pokazala da je oko 70 odsto od ukupno privrednih društava u Srbiji, imalo manjak prihoda“, navela je ona.

Prema njenim rečima iz UPS je predloženo donošenje dugoročnih mera u smislu organizacije rada, ali i ukupnog života, umesto kratkoročnih rešenja, pomoći i zatvaranja.

„Krizni štab je doneo mere koje nisu jasne i precizne, te poslodavci nisu sigurni na koga se te mere zapravo odnose. Mere se donose od danas za sutra, gde privrednici nisu imali vremena da organizuju svoje poslovanje, radili su nabavke ne znajući da će biti zabranjen rad“, zaključila je Pavlović.

Da Vlada donese niz mera kojima bi se ublažile posledice odluke Kriznog štaba o zabrani rada pojedinih delatnosti, među kojima su nadoknada zarada i otpis poreza zatražilo je i Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

„S obzirom na još jednu štetnu, diskriminatorsku, naučno i pravno neutemeljenu odluku Kriznog štaba o zabrani rada ugostitelja i drugih privrednika zahtevamo da se po hitnom postupku primeni Uredba o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći radi otklanjanja ozbiljnog poremećaja u privredi, prouzrokovanog epidemijom zarazne bolesti kovid19“, navodi se u saopštenju.

Traži se da se, u najkraćem roku otpišu porezi i doprinosi svima koji su onemogućeni da rade ugostiteljima, igraonicama, perionicama, ćumuranama, turističkom sektoru, „organizatorima događaja“.

Udruženje traži i da se privrednicima u tim sektorima nadoknade svi fiksni troškovi od početka pandemije do danas, kao i 80 odsto troškova za plate za 12 meseci.

Među zahtevima su i ukidanje parafiskalnih nameta i smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu i piće sa 20 na pet odsto u naredne dve godine.

„Očekujemo i da gospođa Darija Kisić Tepavčević podnese ostavku na sve funkcije zbog sukoba interesa jer neprofesionalnim delovanjem u Kriznom štabu uništava radna mesta što je suprotno funkciji ministra za rad“, navodi se u saopštenju.

Udruženje zahteva od Kriznog štaba „da prestane da etiketira ugostitelje kao dežurne krivce iako su primenili sve epidemiološke mere da bi skrenuli pažnju sa fabrika i krcatih autobusa i gondola“.

Navode da očekuju izveštaj inspekcije o kontroli mere „jedna osoba na devet kvadratnih metara u hipermarketima i gradskom prevozu“.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article