MAĐARSKA se dogovorila sa Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom da uvedu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine kako bi te zemlje zaštitile svoja tržišta, ako Evropska unija ne produži zabranu koja ističe 15. septembra, izjavio je danas mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi.

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ПРОТИВ УКРАЈИНСКОГ ЖИТА: Мађарска, Бугарска и Словачка одлучиле да заштите своје тржиште

Foto: Shutterstock/Ilustracija

– Dogovorili smo se sa rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegama da, ako Brisel ne donese odluku o produženju postojećeg moratorijuma, onda ćemo pojedinačno preduzeti nacionalne mere – rekao je Nađi u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

On je dodao da će nova zabrana na nacionalnom nivou pokrivati širi spektar ukrajinskih proizvoda od trenutnih mera, prenosi Rojters. Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je za bugarsku državnu novinsku agenciju, uoči sednice vlade, da bi ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine bilo poželjno jer bi smanjilo cene osnovnih namirnica.

– Da budemo jasni – obnavljanje uvoza iz Ukrajine će smanjiti cene osnovnih životnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima s niskim primanjima, i povećati prihode budžeta od uvoza i izvoza – rekao je Denkov.

Odbor bugarskog parlamenta usvojio je juče nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu uvoza određenih proizvoda iz Ukrajine posle 15. septembra. Konačna odluka biće doneta na plenarnoj sednici parlamenta.

Ukrajina je, nakon što je Rusija u julu izašla iz sporazuma koji je omogućavao da se ukrajinske žitarice bezbedno izvoze preko crnomorskih luka, postala potpuno zavisna od alternativnih ruta u Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST – Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KAKVO SRCE ALEKSE AVRAMOVIĆA! Posle ovog poteza još više ćete zavoleti ovog momka

NEVEROVATNO ŠTA JE OBJAVLJENO U BRITANIJI! Novak Đoković ovakav tekst o sebi nije video u životu

NEVEROVATNO ŠTA JE OBJAVLjENO U BRITANIJI! Novak Đoković ovakav tekst o sebi nije video u životu

To što je Novak Đoković osvojio Ju-Es open 2023. i tako 24. put podigao grend pehar oduševilo je mnoge. Najnovije vesti o njemu bile su pune hvalospeva, ali, malo ko je mogao da očekuje da će jedan od najčitanijih britanskih listova, “Dejli telegraf”, perom svog najpoznatijeg sportskog novinara, Olivera Brauna, Novaku posvetiti kolumnu koja će se pamtiti. Prosto, nije Velika Britanija tlo poznato po afirmativnom pisanju o srpskom asu, ali… Izgleda da i tamo neki novi vetrovi duvaju. Nole se za to pobrinuo.

12. 09. 2023. u 16: 03

Originalni tekst