Učiteljica iz Novog Sada, Vesela Mačkić je zaista jedna posebna učiteljica i ne samo to, ona je žena koja vozi bicikl 180 km, trči maraton od 42.195 m, bez pauze, a uspela je i da u triatlon trci ispliva 3,8 km. Osim što je najbolja učiteljica, sigurno je i jedna od najizdržljivijih žena u Srbiji, pa i šire.

„Čelična žena“ inače predaje u Osnovnoj školi „Ivan Gundulić“ u Čeneju i pre dve godine je proglašena za jednog od najboljih edukatora u Srbiji.

Nakon nekoliko godina rekreativnog trčanja, sasvim slučajno je zakoračila u svet triatlona. Kad je počela da trenira nije ni imala predstavu koliko je to zahtevan sport i koju dozu posvećenosti iziskuje.

Njenom karakteru je to zapravo jako odgovaralo. Napraviti neki cilj i njemu se posvetiti.

– Kad sam nakon četiri godine intenzivnog treniranja ušla u Ajronmen svet shvatila sam zapravo koliki je to poduhvat bio. Mogu odmah reći da sam uživala u svakom momentu, pa čak i kad je bilo najteže – rekla je Mačkić koja je na takmičenju u Mađarskoj ove godine uspela da savlada stazu za nešto više od 13 sati i upiše se u listu najizdržljivijih ljudi na planeti.

Pošto je krenula od nule, njen put ka Ajronmen triatlonu je trajao četiri sezone. Radila je sve školski, bez preskakanja koraka i strpljivo. Prve godine je učila da pliva i borila se sa strahom od vožnje bicikla na otvorenom putu, upoznavala se sa triatlonom kao sportom. Druga i treća godina su već bile prožete ozbiljnijim treninzima i dužim trkama, da bi četvrta godina bila fokusirana na Ironman. Kako dodaje, proces joj je bio teži od same trke.

– Trenirala sam skoro svaki dan jednu disciplinu, a vikendom sam obično imala spajanje što je podrazumevalo nakon duge vožnje bicikle sat vremena trčanja. U toku nedelje imala sam dva puta plivanje, uglavnom to bude između 5.000 i 6.000 metara, oko 250 kilometra bicikla i 35 do 45 kilometara trčanja. Naravno kako se trka približavala i kilometri su se povećavali, naročito na biciklu. Sama trka je bila u avgustu što znači da su i treninzi trebali da se prilagode ekstremnim uslovima. Kada je došao dan trke kao da sam osetila olakšanje, sreću i nestrpljenje da konačno vidim rezultate silnih treninga. Sama trka je tačka na kraju rečenice – izjavila je triatlonka te dodala kako je imala sreću da od prvih triatlonskih koraka sarađuje sa vrhunskim trenerom, Ognjenom Stojanovićem.

Vesela Mačkić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Koliko se žene malo bave ovim sportom govori i činjenica da je do sada samo sedam njih u Srbiji uspešno odradilo čitavu Ajronmen distancu. Kada je počela da trenira 2017. godine, Mačkić je tek učila da pliva! Nije imala ni bicikl.

Ne krije da se trudi da svoju energiju prenese i na učenike. Da im svojim postupcima pokaže da ne postoje granice niti ciljevi koje ne mogu da se ostvare. Da ih zarazi mogućnostima. Sa svojim učenicima napravila je i organsku baštu, gde sade povrće, a kad sazri u slast ga pojedu za užinu.

-Moji đaci, ali i roditelji, bili su iskreno oduševljeni kada sam završila trku. Jedna učenica mi je čak poslala i snimak čestitke. To mi zaista puno znači. Od malih nogu ih učim da je sport jako važan, vodim ih često na sportska dešavanja, vozili smo bicikl zajedno, učila sam ih da plivaju, klizaju. Moram naglasiti da mi je priznanje od 2019. za jednog od najboljih edukatora Srbije i dalje najdraže. Svetsko takmičenje na koje smo posle išli samo je lestvica više i ponosna sam što sam imala priliku da predstavljam svoju zemlju i naš obrazovni sistem. Projekti koje sam pokrenula i realizovala sa učenicima prepoznati su od strane mnogih udruženja, ambasada, nevladinih organizacija kao primeri dobre prakse i inovativnih načina razvijanja kritičkog razmišljanja kod učenika – kazala je Mačkić.

Vesela Mačkić
Foto:Privatna arhiva

Na pitanje da li ima nešto još napornije „Ajronmen“ trke, odogovara – Naravno da ima. Postoji i ‘Ekstrim Ajronmen’. To je nešto što me zaista ne privlači. U budućnosti planiram da se posvetim trkama dugog triatlona, a fokus u narednoj godini biće mi svetski i evropski maratoni.

Izvor:Blic

Učiteljica iz Novog Sada čija priča je dirnula Srbiju: Svaki dan ustajem sa mišlju šta ću raditi sa decom

Original Article

(Visited 8 times, 1 visits today)