AMERIKANAC Kristofer Artur osuđen je po optužbi da je učio ljude kako da naprave bombe koje su imale za cilj da ubiju savezne službenike za sprovođenje zakona, a preti mu maksimalna kazna od 20 godina zatvora, saopštili su federalni tužioci.

УЧИО ЉУДЕ ДА ПРАВЕ БОМБЕ И НАПАДАЈУ ВЛАСТ: Американац проглашен кривим прети му 20 година робије

Foto: Tanjug

On je takođe optužen za ilegalno posedovanje oružja, uključujući improvizovani eksploziv pronađen na njegovoj farmi u Maunt Olivu u Severnoj Karolini.

Artur, vojni veteran koji je služio dve ture u Iraku, vlasnik je Taklberi solušens, kompanije sa ciljem da „nauči svakodnevnog građanina ratnim taktikama“, prenosi AP.

On je uhapšen u januaru 2022. nakon što je dao uputstva o tome kako da se naprave bombe poverljivom policijskom izvoru, koji savezni tužioci nazivaju „Bakšot“.

Taj izvor je prvobitno kontaktirao Artura u maju 2021. za pomoć, tvrdeći da su agenti američkog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv zaplenili deo njegovog oružja.

Rekao je Arturu da želi pomoć u pripremi za očekivani povratak agenata u njegovu kuću.

Tužioci su na sudu pustili delove snimaka koje je napravio „Bakšot“, u kojima mu Artur daje uputstva o strategiji odbrane kuće koju je nazvao „paukova mreža“, a koja je uključivala postavljanje improvizovanog eksploziva po kući.

Arturov advokat, Ed Grej, pozvao je porotu da razmotri kontekst u kome je Artur davao ove informacije „Bakšotu“.

Rekao je da Artur veruje da se sprema rat i da je kolaps savezne vlade neizbežan, kao i da su te ratne taktike, priručnici i video snimci za pravljenje bombi samo imali za cilj da osnaže pojedince da brane sebe i svoje domove.

Posle pobune u američkom Kapitolu „nije bilo neuobičajeno da se agenti FBI pojave u našem području i pitaju za 6. januar. Znam jednu ili dve osobe koje su ispitivane“, rekao je Artur.

Pomoćnica američkog tužioca Barbara Kočer tvrdila je da je Artur znao šta radi i da su svi organi za sprovođenje zakona dovedeni u opasnost.

Navela je da upozorenja nisu bila namenjena nekoj budućoj apokalipsi, već su bila protiv aktuelne savezne vlade.

Artur je bio na radaru FBI-ja od maja 2020. kada je policija pronašla više njegovih priručnika u kući čoveka koji je ubijen u pucnjavi sa policajcima u Njujorku, saopštile su federalne vlasti.

Sudski dokumenti identifikovali su ubijenog čoveka kao Džošuu Bleseda, vozača kamiona iz Harisonburga u Virdžiniji.

FBI je pronašao tri bombe u Blesedovom vozilu u Virdžiniji i nekoliko u njegovoj kući.

Podaci s njegovog mobilnog telefona pokazali su da je trenirao sa Arturom u njegovoj kući u Severnoj Karolini u martu 2020.

Tekstualne poruke odštampane u sudskim dokumentima pokazale su da su Blesed i Arthur sebe smatrali prijateljima.

Poroti je bilo potrebno oko sat vremena da donese osuđujuću presudu za Kristofera Artura.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst