U zemljama Evropske unije počela vakcinacija protiv koronavirusa

Zemlje Evropske unije zvanično su započele koordinisani proces vakcinacije protiv kovida19, a prednost među populacijom od skoro 450 miliona ljudi, imaju najranjivije grupe koje su jutros prve vakcinisane.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

Od jutros vakcinu primaju zdravstveni radnici, starije osobe i pojedini politički lideri kako bi uverili javnost da su vakcinacije bezbedne.

U Pragu se vakcinisao češki premijer Andrej Babiš i poručio "Nema razloga za brigu".

U Rimu je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, ispred bolnice gde pet lekara i medicinskih sestara čeka da primi vakcinu, rekao da početak vakcinacije u EU daje nadu za kontinent, ali da građani još nekoliko meseci moraju da se pridržavaju mera i da budu pažljivi i odgovorni.

Vakcine, koje su razvili nemački BioNTek i američki Fajzer juče su isporučene svim zemljama Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je juče u video obraćanju poručila da je početak vakcinacije "dirljiv trenutak jedinstva i uspešna priča EU".

Ipak, Nemačka, Španija, Francuska, Mađarska i Slovačka otpočele su sa vakcinacijom dan pre najavljenog simboličnog početka vakcinacije u svim zemljama EU, čime nije ispoštovan koordinisani početak vakcinacije na teritoriji EU.

Tobijas Kruger, direktor nemačkog doma za negu starih u Halberštatu, u kojem je vakcinacija juče počela, rekao je da svaki dan odlaganja znači veći broj zaraženih.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je rekao da je vakcina ključna za okončanje pandemije i za vraćanje života u normalne tokove.

U međuvremenu, prvi slučajevi novog soja koronavirusa koji se brzo širi, a pojavio se u Londonu i južnoj Engleskoj, otkrivena je u Francuskoj i Španiji.

Nemačka farmaceutska kompanija BioNTek uverena je da je njena vakcina efikasna i protiv nove vrste koronavirusa, ali je rekla da su potrebne dalje studije kako bi bili potpuno sigurni.

I izvršni direktor kompanije AstraZeneka, koja proizvodi oksfordsku vakcinu, rekao je danas da bi vakcina ove kompanije trebalo da bude efikasna, ali da su potrebna dodatna testiranja da bi se to sa sigurnošću moglo reći.

U 27 država EU potvrđeno je najmanje 16 miliona slučajeva kovida19 i više od 336 hiljada smrtnih slučajeva.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article