U Velikoj Britaniji identifikovan još jedan novi soj koronavirusa

Britanski naučnici su identifikovali još jedan novi soj korona virusa, izjavio je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok.

Zastava Velike Britanije, Foto: Pixabay
Zastava Velike Britanije, Foto: Pixabay

Novi soj je registrovan kod dve osobe koje su imale kontakt sa ljudima koji su nedavno došli iz Južne Afrike, rekao je Henkok.

On je istakao da svako ko je u prethodne dve nedelje bio u Južnoj Africi odmah mora da ode u izolaciju, kao i osobe s kojima je bio u bliskim kontaktu.

Dodao je da prikupljeni dokazi ukazuju da je nova varijanta korona virusa "dodatno mutirala" u odnosu na onaj soj zbog kojeg je britanska vlada prethodnih dana pooštrila mere u velikom delu Engleske i zbog čijeg širenja su mnoge zemlje obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom.

Velika Britanija je objavila da su u prethodna 24 časa od korona virusa umrle 744 osobe, najviše u jednom danu od 29. aprila.

Registrovano je više od 39.200 novih infekcija, najviše u jednom danu od početka epidemije.

Međutim, poređenja sa prvim nedeljama pandemije nisu adekvatna, pošto je tada bilo znatno manje testiranja.

Mnoge od novih infekcija povezane su sa novim sojem koronavirusa, registrovanim u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj, koji se znatno brže prenosi od dosadašnjih.

Ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Evropi je nakon što je Velika Britanija prvi put prijavila pojavu novog soja virusa pozvala svoje članice u Evropi da "pojačaju kontrolu", objavivši da je ista mutacija otkrivena i u Holandiji, Danskoj i Australiji, ali i Italiji.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Velikoj Britaniji kod više od 2.100.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 69.000.

Više mrtvih od Velike Britanije u Evropi ima jedino Italija, gde je umrlo više od 70.300 ljudi, a u svetu SAD, Brazil, Indija i Meksiko.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article