Beta06.03.2023. 00:11

U Tuzima apsolutna vlast koaliciji 'Albanski forum' 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Na današnjim lokalnim izborima u Tuzima, opštini s dominantno albanskim stanovništvom, jugoistočno od Podgorice, koalicija albanskih stranaka Albanski forum dobila je apsolutnu većinu, odnosno 51,83 odsto glasova i moći će da sama formira vlast, pokazuju preliminarni izborni rezultati.

Čelnik Albanske alternative, Nik Đeljošaj, rekao je da su veoma zadovoljni rezultatom izbora.

Albanski forum je i do sada bio na vlasti u toj opštini potpomognut jednim odbornikom Demokratske Crne Gore.

Albanski forum će posle današnjih izbora u lokalnom parlamentu imati 18 mandata.

Skupština Opština Tuzi ima 32 odbornička mesta.

Savez „Pravim putem“ koji je prevodila Demokratska partija socijalista, imaće 12 mandata, a Demokratska Crna Gora i Socijaldemokratska partija po jedan mandat.

Savez Prava Crna Gora čine DPS, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate. Oni su na prošlim izborima izborima nastupili pojedinačno i imali su ukupno 15 mandata. Ovim je nastavljen pad poverenja u te stranke od izbora 2020. godine.

Tuzi su centar Malesije, pograničnog područja između Crne Gore i Albanije.

Status samostalne opštine, koji joj je oduzet 1958. godine, vraćen je septembra 2018. izdvajanjem iz glavnog grada. Gotovo dve decenije glavni politički zahtev albanskih partija, ali i brojne dijaspore, bio je samostalnost opštine Tuzi koja je po popisu 2011. imala više od 11.000 stanovnika.

Na prvim izborima 2019. godine Demokratska partija socijalista predsjednika Mila Đukanovića je izgubila vlast u Tuzima, gde je godinama imala snažno uporište.

Najviše glasova osvojila je koalicija albanskih nacionalnih partija Albanski Forum, koja je podržana jednim odbornikom Demokrata formirala vlast na čelu sa predsednikom opštine Nikom Đeljošajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst