U svetu više od 85 miliona slučajeva koronavirusa: Vlada u Švajcarskoj priznaje greške, u Grčkoj oštrije mere…

U svetu je od početka pandemije koronavirusa potvrđeno više od 85 miliona slučajeva koronavirusa, pokazuju najnoviji podaci sajta Worldometers. Od infekcije se oporavilo više od 60 miliona ljudi, a 1.844.685 je umrlo. Najviše zaraženih imaju SAD, Indija, Brazil, Rusija i Francuska.

U Italiji raste broj zaraženih u odnosu na testirane, švajcarska vlada priznaje greške počinjene u borbi protiv pandemije, a u Grčkoj su od danas na snazi nove pooštrene mere. Dok premijer najveće nemačke savezne države Bavarske poziva na produžetak lokdauna do kraja januara ocenjujući da ne bi trebalo žuriti sa otvaranjem škola, u Velikoj Britaniji premijer Boris Džonson poziva roditelje da sutra pošalju decu u škole uz procenu da "nema sumnje" da su škole bezbedne.

Petros Giannakouris: Stariji čovek šeta praznim ulicama Atine u vreme pandemije koronavirusa
Foto: Petros Giannakouris / Stariji čovek šeta praznim ulicama Atine u vreme pandemije koronavirusa

Broj umrlih od Kovida-19 u SAD danas je premašio 350.000, a stručnjaci predvidjaju dalji rast broja zaraženih i umrlih zbog novogodišnjih i božićnih praznika.
Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, od početka epidemije zaraženo je više od 20 miliona ljudi.
Više američkih saveznih država poslednjih dana zabeležilo je rekordan broj zaraženih.
U SAD je počela vakcinacija zdravstvenih radnika i starijih od 80 godina.
SAD su sa svojih 328 miliona stanovnika država sa najviše zabeleženih smrtnih slučajeva od korona virusa na svetu. Na drugom mestu je Brazil sa 195.000 umrlih.

U Rusiji najmanje zaraženih u jednom danu od kraja novembra

U Rusiji je u poslednja 24 sata registrovano 24.150 novih slučajeva zaraze korona virusom, najmanje od 25. novembra, saopštio je tamošnji krizni štab za borbu protiv širenja zaraze.

U istom vremenskom periodu oporavilo se 19.847 ljudi, a umrlo 504, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Od početka epidemije zaraženo je 3.236.787 ljudi, a umrlo ukupno 58.506.

Ukupno se oporavilo 2.618.882 ljudi.

Premijer Bavarske traži lokdaun u Nemačkoj do kraja januara

Premijer najveće nemačke savezne države Bavarske, Markus Zeder pozvao je na produžetak lokdauna do kraja januara, ocenivši da ne bi trebalo žuriti sa otvaranjem škola.

Trenutni lokdaun trebalo bi da se završi 10. januara.

Izvesno je da će zatvaranje biti produženo u utorak na sastanku kancelarke Angele Merkel sa predsednicima vlada saveznih država, ali se ne zna do kada.

Ne zna se ni kada će u nemačkim pokrajinama škole ponovo biti otvorene.

Zeder je za nedeljno izdanje nemačkog lista Bild (Bild am Sonntag) rekao da "lokdaun mora biti produžen do kraja januara".

Dodao je da bi novo otvaranje odvelo Nemačku težim putem u suzbijanju zaraze i da je u Austriji "model otvoreno-zatvoreno, otvoreno-zatvoreno pokazao da ne radi".

Iako neki zvaničnici pozivaju na otvaranje škola, Zeder, u čijoj je pokrajini zabeležena jedna od najvećih stopa zaraze, je rekao da bi to bilo neodgovorno prema učenicima i nastavnicima.

Epidemija u Velikoj Britaniji jača, premijer pozvao decu u škole

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će "verovatno pooštriti" mere ograničenja kako bi se suzbilo jačanje zaraze koronavirusom i uprkos tome pozvao roditelje da sutra pošalju decu u škole uz procenu da "nema sumnje" da su škole bezbedne.

Juče je u Velikoj Britaniji prijavljeno novih 57.725 slučajeva zaraze što je novi dnevni maksimum, a Vlada je pod pritiskom sindikata prosvete da sve škole u ​​Engleskoj ostanu zatvorene i da se pređe na onlajn nastavu.

Međutim, Vlada je odlučila da sve samo u ​​Londonu škole ostanu zatvorene.

Džonson je za Bi-BI-Si rekao da će narednih nedelja u nekim delovima zemlje biti neophodne oštrije mere, te i da škole budu zatvorene, "mada to ne želimo".

On je rekao da njegova vlada čini "sve što je potrebno da se virus uništi", ali je upozorio da dolazi težak period.

Rekao je da je masovna vakcinacija izlaz i da se nada da će "desetine miliona" gradjana biti vakcinisane u naredna tri meseca.

Britanija se bori sa ogromnim porastom broja novoobolelih što je posledica novog soja korona virusa za koju su zvaničnici rekli da se prenosi 70 odsto brže od prethodnog.

Italija zaključana do 7. januara

Nagli rast procenta zaraženih u odnosu na broj testiranih, gotovo 18 odsto, to je podatak iz epidemiološke dnevne situacije Italije koji zabrinjava, piše agencija Ansa.

Broj novozaraženih je manji gotovo za polovinu, ali je i broj testiranih-tipično za dane vikenda-manji. Novih slučajeva u Italiji je gotovo 12.000, a u jednom danu 364 osobe su umrle od koronavirusa.

Prema odluci vlade koja je na snazi, škole bi trebalo da počnu sa direktnom nastavom 7 januara, ali ima naznaka da bi taj datum mogao biti izmenjen zbog epidemiološke situacije.

Ministar za regionalna pitanja Stefano Bonačini je izjavio da bi bilo “dobro da vlada narednih sati razmotri da li bi početak direktne nastave, sa učenicima u školskim klupama, bio u ovom trenutku opravdan”.

Italija je i dalje zaključana, na snazi su sve do 7. januara stroge anti-kovid mere.

U skladu sa njima je sve zatvoreno, zabranjen je međuregionalni saobraćaj, na ulice može samo onaj koji ima potvrdu da je to neophodno, a sve uz strogo poštovanje osnovnih mera zaštite stalnog nošenja maski, fizičkog razmaka i strogog pridržavanja higijenskih mera.

U Grčkoj pooštreni režim

Grčka je danas ušla u pooštreni restriktivni režim u borbi protiv koronavirusa, koji će biti na snazi do 10. januara, saopštila je vlada ove zemlje.

Mere uključuju policijski čas od 21.00 do 05.00, prekid porudžbina putem interneta u maloprodajnim objektima i zatvaranje radnji kao što su frizerski i kozmetičarski saloni, prenela je agencija ANA.

Crkve, koje su bile otvorene tokom Božića i Nove godine, takođe će biti zatvorene, a zabranjeno je i tradicionalno vađenje pravoslavnog krsta na Bogojavljanje.

Ukoliko ne bude produženja restriktivnih mera posle 10. januara, maloprodajni objekti i ostale aktivnosti će se vratiti na blaži restriktivni nivo.

Procena daljih mera će biti urađena na osnovu medicinskih podataka na kraju nedelje, sudeći po rečima vladinog portparola Steliosa Pecasa.

On je rekao da mere imaju dvostruku svrhu – da se rastereti nacionalni zdravstveni sistem i da se osigura da škole mogu da se otvore od 11. januara.

"Pooštrene mere su preventivne kako bi se smanjio broj zaraženih i kako bismo osigurali otvaranje škola kada smo i planirali. Znajući, međutim, da su mere koje smo uveli danas mnogo striktnije, eksperti kažu da će situacija biti bolja 11. januara nego danas", rekao je Pecas.

Dodao je da će postepeno da se otvaraju ekonomski i socijalni sektori, kako se situacija bude odvijala.

Švajcarska vlada priznaje greške, potcenila situaciju

Švajcarska vlada priznala je danas greške počinjene u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Između jula i septembra smo potcenili situaciju”, rekao je novi predsednik Švajcarske Gi Parmelin.

Parmelin je dnevniku „SontagsBlik“ rekao da su švajcarske vlasti mislile da mogu savladati virus i to nisu uzeli tako za ozbiljno.

Pored političara i mnogi stručnjaci su bili iznenađeni kada je broj novozaraženih počeo drastično da raste, rekao je on.

Isto tako, priznaje da koordinacija između saveznih vlasti i kantona nije bila savršena.

“Nije bilo i još nije jednostavno. Ponekad je vlada morala da ‘jasno porazgovara’ sa kantonalnim vlastima“, rekao je švajcarski predsednik.

Prema njegovim rečima, neophodno je mnogo dijaloga, jer koordinacija može biti bolja samo dijalogom, a to su dokazali zapadni kantoni.

Parmelin je dodao da u korona virus krizi svakog dana se nešto novo uči.

“Niko, pa ni nauka, a ni politika, ne mogu reći kojim merama ovaj problem može biti rešen za tri, četiri nedelje“, naglasio je on, ukazujući i na nove mutacije virusa.

Parmelin je ujedno zatražio razumevanje za dosadašnju uzdržanost vlade u donošenju drakonskih mera.

“Takve mere bi mogle uništiti egzistencije i mnogo koštaju. Zato vlada stalno razgovara sa kantonima i socijalnim partnerima. Mere koje smo doneli su bile uvek kompromis između zdravlja, privrede i psihičkog stanja ljudi. Nije sve crno-belo”, poručuje on.

Južna Koreja: Treći talas korone smo zaustavili

Južnokorejski zdravstveni zvaničnici su rekli danas da je treći talas korona virusa zaustavljen, pošto je zabeležen najmanji broj inficiranih osoba u prethodne četiri nedelje, uz pomoć restriktivnih mera tokom novogodišnjeg praznika.

Broj obolelih u subotu bio je 657, što je pad u odnosu na petak kada je bilo 824 obolelih, a ukupan broj inficiranih korona virusom od početka pandemije je 63.244, uz 962 preminulih, pokazuju podaci Korejske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (KDCA), preneo je Rojters.

"Najnoviji, treći talas kovida je pod kontrolom, kao rezultat velikog testiranja u poslednje vreme i pojačanih restriktivnih mera", rekao je Son Jong-Rae, visoki zdravstveni zvaničnik Južne Koreje.

On je dodao da "najgori dani za zemlju izgleda prolaze", iako je dodao da je prerano reći da je daleko od gotovog, uzimajući u obzir smanjeni broj testiranja zbog Nove godine i vikenda.

Vlada je juče odlučila da smanji broj ljudi koji mogu da se okupe na jednom mestu na četiri i to pravilo će važiti za celu zemlju do 17. Januara.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article