Predrag J. Marković je rekao da „doktor Šapić“ možda ne zna da je Muzej Jugoslavije najposećenija muzejska ustanova u regionu i da već postoji drugi muzej srpske istorije, a mogao je i da kaže da bi gradonačelnik Šapić mogao da zna za taj muzej pošto se nalazi na Trgu Nikole Pašića, na ćošak od Skupštine grada i direktno prekoputa gradske uprave, ili bi bar vaterpolista i šampion Šapić to mogao da zna pošto se dotični Muzej istorije Srbije nalazi na tačno 195 metara vazdušnom linijom od pobedničkog balkona na gradskoj Skupštini.

Izjavu Aleksandra Šapića i najavu da će pokrenuti inicijativu da se grob Josipa Broza Tita iseli iz Kuće cveća i da im se „vrati u Kumrovec“, a dedinjski muzej Jugoslavije pretvori u muzej srpske istorije, mnogi su u reakcijama stavili u kontekst poslovičnog četništva koje se javlja u različitim formama i ispred svega reradikalizacijom i rešešeljizacijom beogradskih naprednjaka, ovog puta predvođenih Aleksandrom Šapićem.

Što i nije baš ispravna paralela, iako jeste Šešelj početkom devedesetih, sve sa glogovim kocem, hteo da iskopava Tita. Samo što je to tada bio antisistemski politički performans u duhu vremena, kada je Šešelj jahao na talasu „reakcije“ i istorijske revizije usled pada komunizma. Bio je to, dakle, politički performans (još uvek samo) političkog egzibicioniste, dok Šapić takve poruke šalje kao član establišmenta, kao v. d. gradonačelnika (privremeni organ) i neko ko pledira da tu funkciju i u budućnosti obavlja. Mnogo sličnije Šešelju je sada ono što radi doktor Nestorović, antisistemski politički egzibicionizam u ovdašnjem cajtgajstu. Ono što su nekad bili jugoslovenski ratovi, sada je bila pandemija koronavirusa, nekad su bile Šešeljeve nacionalističke teorije a sada su Nestorovićeve antivakserske teorije zavere, u suštini sve je to, i nekad devedesetih i ovomilenijumskih dvadesetih, antisistemsko delovanje sa krajnjom posledicom da se zagorča život proevropskoj opoziciji.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 11. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 639

Nedeljnik 639

Post Views: 18

Originalni tekst