U Srbiju stiglo još 500.000 doza kineskih vakcina protiv koronavirusa

Pre 44min

Na Aerodrom Nikola Tesla nešto pre 11 časova dopremljen je novi kontingent Sinofarmovih vakcina protiv koronavirusa. Pošiljku sa 500.000 doza dočekale su predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinofarm dopremljena je u Srbiju, 16. januar 2021, Foto: Srđan Ilić
Vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinofarm dopremljena je u Srbiju, 16. januar 2021, Foto: Srđan Ilić

Brnabić je tom prilikom istakla da je sa ovim kontingentom iz Kine ukupno isporučeno 2,5 miliona vakcina, dok je od svih ostalih proizvođača u Srbiji oko milion doza.

Ona je istakla da ohrabruje podatak da je do sada bar jednom dozom vakcinisano 26 odsto punoletne populacije.

„Cilj nam je da do kraja aprila imamo 40 odsto vakcinisanih građana“, istakla je Brnabić i dodala da je u populaciji starosti od 65 do 74 godine u ovom trenutku vakcinisan 51 odsto ljudi, dok je među starijima od 75 godina taj procenat 42 odsto.

Premijerka je dodala da se u Srbiji radi istraživanje efikasnosti svih vakcina koje se daju našim građanima i da su pokazatelji jako dobri.

„U ovom trenutku se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka proizvođača to ćemo uzeti u obzir“, rekla je ona.

Premijerka je za danas najavila i dolazak još jednog kontingenta sa 106.470 doza vakcina protiv koronavirusa kompanija Fajzer/BioNtek.

Iz Vlade poručuju da će se vakcinacija protiv kovida19 odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Najveći broj vakcinisanih je u Beogradu, a u narednih nekoliko dana, prema najavi zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, biće revakcinisana četvrtina punoletnih stanovnika glavnog grada.

Vesić je za TV Pink rekao da je zaključno sa nedeljom, u Beogradu upotrebljeno više od 800.000 doza vakcine, odnosno da je vakcinisano 33,4 odsto punoletnih stanovnika, a da je trenutno 24 odsto revakcinisanih.

Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Sajmu Zoran Bekić rekao je danas da će se sa pristizanjem veće količine vakcina u Srbiju od sutra vakcinacija na beogradskom Sajmu ponovo obavljati u dve hale, a da će poziv dobiti svi građani koji su se prijavili posredstvom eUprave.

Bekić je za TV Prva rekao da je Srbija prva u Evropi po parametru broja vakcinisanih građana, kojih je 20 odsto među odraslima, ali i da to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta, a da je za dostizanje tog cilja potrebno da se vakciniše više od polovine stanovništva.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article