U Srbiji zvanično preminulo još 20 osoba, registrovano 3.482 novoobolela

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 20 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 1.009, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, oktobar 2020 Foto: Srđan Ilić

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 11.527 osoba i registrovana su 3.482 slučaja zaraze. Na respiratorima su 164 pacijenta.

Ukupno je 3.847 osoba hospitalizovano. U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 84.568 slučajeva infekcije.

Procenat smrtnosti je 1,19 odsto. Do 15 časova 14. novembra u Srbiji su testirane ukupno 1.507.822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Vlada Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici donela odluku da ograniči radno vreme većine objekata, osim apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane, do 21 sat, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa važiće do 1. decembra.

"Prihvatila sam savet stručnog dela Kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije mere, kako bismo zaustavili širenje koronavirusa i Vlada je donela odluku da u ovom trenutku ograničimo rad svega, pre svega rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, svega osim apoteka, dostava hrane, benzinski pumpi i privrede", rekla je Brnabić nakon hitne sednice Vlade Srbije.

Ona je navela da se za sada ne razmatra zatvaranje škola i da svi parametri ukazuju da za tim nema potrebe.

Premijerka navodi da će se 1. decembra odlučiti da li treba da se pooštravaju ili produžavaju mere.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se svakog dana otvaraju novi kapaciteti za smeštaj korona pozitivnih pacijenata, a da su poslednje ustanove koje prelaze u kovid sistem banja Selters i Banja Koviljača.

"Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima i svima koji učestvuju u borbi protiv epidemije, na rezultatima koje smo postigli. Zahvaljujući svima njima, nismo u situaciji da naši pacijenti idu u druge države na lečenje… Ja sam siguran da ćemo uspeti u daljeoj borbi protiv virusa", rekao je Lončar.

On je naglasio da su "svi kapaciteti u Beogradu koji su mogli, prebačeni u kovid sistem".

Izvor: Beta; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article