U Srbiji u poslednja 24 sata preminule 52 osobe, koronavirus potvrđen kod 3.200 testiranih

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminule su 52 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj preminulih povećan na 2.983, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Uzorci PCR testova na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirana 13.201 osoba, a registrovano je 3.200 slučajeva zaraze. Na respiratorima je 295 pacijenata.

Ukupno su hospitalizovane 9.723 osobe. U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 323.367 slučajeva infekcije. Procenat smrtnosti je 0,92 odsto.

Od 3.200 nova slučaja koronavirusa koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše je i danas u Beogradu – 849

Slede Novi Sad sa 169, Kragujevac sa 126, Šabac sa 122, Niš sa 112 i Kraljevo sa 100 novozaraženih.

U Zrenjaninu je zabeleženo 78 novoinficiranih, Kruševcu – 74, Pančevu 73, Užicu 55 i Subotici 52.

Čačak je prijavio 46 novih slučajeva, Smederevo 45, Leskovac 43 i Valjevo 42, dok ostali gradovi i opštine imaju manje od 40 novozaraženih.

Do 15 časova 26. decembra u Srbiji je testirano ukupno 2.231.386 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će tokom januara na svakih sedam dana dolaziti nove količine Fajzerove vakcine, što bi bilo oko 50.000 doza u januaru, a da se duplo veći broj doza očekuje u februaru.

On je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba spreman na "protest" u slučaju da se popuštanje protivepidemioloških mera oduži, a da će u ponedeljak biti saopštena koja će ograničenja biti na snazi za predstojeće praznike.

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.659 korisnika i 835 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 2950, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 1190, piše u saopštenju.

"Кorisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji", dodaje se.

Osim državnih domova za stare vakcinacija korisnika je počela i u privatnim domovima. Spiskovi se prave na osnovu zainteresovanosti i godina.

Lekari poručuju da je pooštravanje mera neophodno da bi se smanjio broj obolelih kao i da je jedino vakcinacija efikasna u borbi protiv koronavirusa

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare, rekao je da je u petak počela vakcinacija i u privatnim domovima, te da je vakcinisano tridesetak osoba.

Dodao je da se prave spiskovi onih koji su zainteresovani za vakcinu ističući da ima dosta zainteresovanih.

Takođe, dodaje, postoji jedan dom u kom niko ne želi da se vakciniše, njih tridesetak.

Izvor: Beta; N1; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article