U Srbiji u poslednja 24 sata preminula 34 obolela, od 10.564 testirana kovid19 potvrđen kod 1.795 osoba

Prema zvaničnim informacijama od posledica oboljevanja izazvanim koronavirusom u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule 34 osobe. Testirano je još 10.564 uzoraka od, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 1.795 ljudi. I danas je nastavljena vakcinacija medicinskih radnika, a u zemlji je do sada, prema izjavama nadležnih, vakcinisano ukupno 9.300 ljudi.

Vojna bolnica na Karaburmi, koronavirus Foto: Ministarstvo odbrane
Vojna bolnica na Karaburmi, koronavirus Foto: Ministarstvo odbrane

Na sajtu covid19.rs objavljeno je da je trenutno u bolnicama širom zemlje hospitalizovano 5.877 obolelih, od kojih je 201 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 359.689 slučajeva zaraze, a testirana su 2.399.702 uzoraka. Ukupno je preminulo 3.582 osobe uz procenat smrtnosti od jedan odsto.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija u socijalnim ustanovama i domovima za smeštaj odraslih i starih, prema poslednjim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.279 korisnika i 655 zaposlenih.

Ministarstvo navodi i da se do sad od posledica zaražavanja oporavilo 3.799 korisnika i 1.551 zaposleni.

Do pojave novog žarišta u domu za stare došlo je u Šapcu gde je, kako je saopšteno na sajtu Grada, u Gerontološkom centru koronavirus potvrđen kod 79 od 153 korisnika, dok je testiranje svih zaposlenih u ovoj ustanovi u toku.

Na jutrošnjoj hitnoj sednici gradskog Kriznog štaba zaključeno je da poslednji podaci o broju zaraženih govore da je situacija vrlo ozbiljna.

Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je za sutra sednicu Kriznog štaba na kojoj će se, kako je rekla, raspravljati o merama za ulazak u zemlju, o školama i merama za privredu.

"Sutra ćemo usvojiti nove mere ili doneti odluku o produženju akutelnih mera", rekla je Brnabić posle prisustva vakcinaciji medicinskih radnika na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova".

Premijerka je istakla da je do sinoć do 20 časova vakcinisano 9.300 ljudi i da je prethodnih dana završen plan punktova za masovnu vakcinaciju. Očekuje da se do kraja nedelje u Beogradu otvori prvi punkt za masovnu vakcinaciju na Sajmu.

Takođe je najavila da će od sutra građani moći da se prijavljuju na sistem preko kog iskazuju želju da se vakcinišu. To će, kako je navela, biti moguće preko portala e-Uprave, a od četvrtka i putem telefona.

Državni sekretar u Ministarstvu zravlja Mirsad Đerlek rekao je da najkasnije do sutra u podne očekuje da se premaši plan prema kome bi trebalo da bude vakcinisano između 11.500 i 12.000 građana.

"U narednih sedam do 10 dana završićemo vakcinaciju zdravstvenih radnika, kao i zaposlenih i korisnika gerontoloških centara i prelazimo na 1B fazu. Tu imamo ljude preko 75 godina, kojih je 410.000 i od 64 do 75 godina kojih je 230.000, čime bi ukupno bilo vakcinisano 720.000 ljudi", naveo je Đerlek.

Direktor Instituta Banjica Zoran Baščarević rekao je danas da se oseća da pritisak na zdravstveni sistem popušta i da je manje hospitalizovanih pacijenata obolelih od koronavirusa. Prema njegovim rečima u ovoj ustanovi trenutno su smeštena 94 pacijenta od kojih je šest na intenzivnoj nezi.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article