U Srbiji u poslednja 24 sata kovidom19 zaraženo 3.460 ljudi, preminulo još 17 obolelih

Koronavirusom u poslednja 24 sata zaraženo je 3.460 građana Srbije među 15.200 testiranih uzoraka. Prema zvaničnim podacima preminulo je još 17 obolelih. Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da do vikenda neće biti pooštravanja mera.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, februar 2021. Foto: Srđan Ilić

Prema podacima sa sajta covid19.rs u bolnicama širom zemlje smešteno je 3.776 obolelih, od kojih su 152 na respiratorima.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 2.888.376 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 446.313 ljudi. Od posledica zaražavanja ukupno su preminule 4.383 osobe, uz procenat smrtnosti od 0,98 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus je trenutno potvrđen kod 177 korisnika i 250 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih.

Kako se navodi u saopštenju, do sada se od posledica zaražavanja oporavilo 5.238 korisnika i 2.217 zaposlenih.

Danas je na zahtev medicinskog dela Kriznog štaba održana sednica ovog tela, ali uprkos višednevnim upozorenjima struke da je potrebno pooštravanje mera, do toga nije došlo.

Epidemiolog Predrag Kon je u izjavi za medije nakon sednice rekao da je postignut jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto i da je ostavljeno da se u petak iskristališu i pripreme modeli reagovanja u toku vikenda.

"Medicinski deo Kriznog štaba bi najradije da sve zatvori na pet dana, da se totalno napravi lokdaun. To bi bila najefikasnija mera, ali to bi bilo nemoguće sprovesti", rekao je Kon dodadajući da to nije uzeto u razmatranje.

Uoči sednice Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je da je epidemiološka situacija u zemlji nepovoljna, a u pojedinim delovima i vanredna i da će morati da se razgovara o pooštravanju mera.

U Vranju, koje je jedno od žarišta koronavirusa, poslednjih dana beleži se porast kovid-pozitivne dece, a direktorka Zdravstvenog centra u tom gradu Ljiljana Antić je rekla da je u poslednjih deset dana koronavirus potvrđen kod njih 112.

"To su školska deca, uzrasta od 10 do 18 godina. Svi su sa lakšom kliničkom slikom, samo jedno dete je sa bronhopnumonijom", rekla je Antić za RTS.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Zoran Gojković juče je rekao da se zmatra ponovno zatvaranje škola.

On je istakao da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da već četiri-pet dana konstantno traje povećanje broja novoobolelih.

U Srbiji je juče prvi put od početka od početka godine zabeleženo više od 3.000 novoobolelih.

Do sada je, kako prenosi RTS, ukupno vakcinisano 1.321.480 ljudi, a drugu dozu vakcine primilo je 486.635 osoba.

Srbija je danas Severnoj Makedoniji isporučila i drugu donaciju vakcina Fajzer.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je tom prilikom rekao da je u ovoj donaciji predato 3.510 doza vakcina za građane Severne Makedonije što zajedno s prvim kontigentom koji je, stigao 14. februara, iznosi ukupno 8.190 doza.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je istakao da su zahvaljujući ovim vakcinama kompanije Fajzer počeli proces imunizacije zdravstvenih radnika i da će količina vakcina dobijena od Srbije biti dovoljna da se vakcinišu svi koji su u prirotetnoj grupi, što su zdravstveni radnici koji leče kovid-pacijente.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article