U Srbiji u poslednja 24 sata koronavirusom zaražene 1.483 osobe, preminulo 19 obolelih

Prema podacima sa sajta covid19.rs u Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana 1.483 novozaražena od 9.434 testirana uzorka, a od posledica infekcije preminulo je 19 obolelih.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

U bolnicama širom zemlje nalazi se 4.718 pacijenata, dok je na respiratorima 165 hospitalozovanih.

Ukupan broj urađenih testova od početka epidemije dostigao je 2.536.948. Koronavirus potvrđen je do sada kod 382.285 ljudi, od kojih je preminulo 3.868.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji je koronavirusom zaraženo 799 korisnika (juče 803) i 405 zaposlenih (juče 408), saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Izlečeno je ukupno 4.848 korisnika tih ustanova i domova i 1.901 zaposleni, navedeno je u saopštenju.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin ocenio je danas da je situacija u našim bolnicama bolja i da to daje mogućnost da neke bolnice izađu iz kovid sistema.

Prema njegovim rečima, od danas klinike za pulmologiju i grudnu hirurgiju primaju nekovid pacijente, a od sledeće nedelje iz kovid režima izlazi i Klinika za plastičnu hirurgiju.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da dosadašnje mere ostaju na snazi do daljeg, a epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio da pidemiološka situacija deluje kao da je sa tendencijom poboljšanja, ali to ne treba da shvatimo kao da smo već u jednoj potpuno kontrolisanoj situaciji.

Navodeći podatak da je do tog trenutka vakcinisano oko 119.000 građana, on je rekao da cilj da pored kolektivnog imuniteta koji je stvoren prirodnim putem, uz vakcinaciju za dva do tri meseca dostigne kolektivni imunitet koji nam je potreban.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je povećan obim imunizacije protiv koronavirusa u glavnom gradu, navodeći da će danas početi sa uređivanjem i Hale 3 Beogradskog sajma za tu namenu.

Dodao je da bi u Beogradu ukupno na svim punktovima od naredne nedelje moglo da se vakciniše od 15.000 do 17.000 ljudi dnevno, ističući da se do sada za vakcinaciju prijavilo 200.000 Beograđana.

Prema njegovim rečima, danas će na Beogradskom sajmu biti vakcinisano više od 1.500 građana koji su iskazali interesovanje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu Vladimir Petrović ocenio je da je trenutna epidemiološka situacija u pokrajini još uvek vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara pet puta niže nego one koje su registrovane tokom novembra i decembra.

Govoreći o vakcinaciji on je za RTS naveo da su u Vojvodini od 24. decembra do sad vakcinisane 31.673 osobe.

"Da bismo bilo apsolutno mirni potrebno je da imamo 95 odsto populacije imuno, da bismo bili relativno mirni, znači da nemamo epidemijske talase treba da imamo imunitet oko 70 odsto populacije. Naše procene ukazuju da je do početka trećeg talasa u Vojvodini taj procenat bio negde oko 16,5, na nivou cele zemlje taj procenat kolege iz Beograda su procenile na negde oko 20 odsto", objašnjava direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article