U Srbiji u poslednja 24 sata koronavirus odneo 46 života, zaraženo još 3.136 ljudi

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana još 3.136 slučajeva zaraze, od 14.987 testiranih uzoraka, dok je od posledica oboljevanja od koronavirusa preminulo 46 ljudi.

Vojna bolnica na Karaburmi, koronavirus Foto: Ministarstvo odbrane
Vojna bolnica na Karaburmi, koronavirus Foto: Ministarstvo odbrane

U bolicama širom zemlje smešteno je 9.366 pacijenata, a na respiratorima su 283 obolelela, izjavio je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Od pojave prvog slučaja kovida19 u Srbiji je preminulo 3.119 ljudi. Prema podacima sa sajta covid19.rs do sada su testirana 2.268.962 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 331.755 ljudi.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.760 korisnika i 807 zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju, do sada se od posledica oboljevanja oporavio 3.035 korisnika i 1.296 zaposlenih.

Krizni štab je juče doneo odluku da kafići i restorani 31. decembra i 1. januara rade do 18 časova, a prehrambeni objekti do 20.

Mere koje su na snazi ostaju do 11. januara, a jučerašnje odluke Kriznog štaba važe samo za 31. decembar i 1. januar.

Načelnica anestezije u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" Duška Ignjatović izjavila je danas da se još jedan talas epidemije očekuje u drugoj nedelji januara, jer su tržni centri maksimalno popunjeni. Ona je istakla da se medicinski deo Kriznog štaba ne slaže sa popuštanjem mera prema kojima je dozvoljen rad kafića do 18 časova.

"Ako ste dopustili da kafići funkcionišu do 18 časova, kakava je razlika da li je to do 23 ili do 18? Ako je puno ljudi na jednom mestu u zatvorenom prostoru, taj virus se prenosi", rekla je Ignjatović za RTS i dodala da svi očekuju još jedan talas epidemije već posle Božića, 7, 8. januara.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da je u Srbiji i dalje teška i ozbiljna epidemiološka situacija i da nema dileme da opasnost od koronavirusa nije prošla.

On je naglasio da ovog puta Novu godinu moramo dočekati na drugačiji način, a ne kao što smo navikli, ističući da privatne žurke mogu biti veliki rizik u narednom periodu.

"Ali ja moram da kažem i da oni koji to organizuju treba da razmisle da su i oni na redu, a pitanje je hoće li za njih biti mesta u bolnicama", rekao je član Kriznog štaba i izneo podatak koji je njega šokirao.

Naglasio je da ćemo, ukoliko se prave takve žurke, posle 15. do 20. januara imati novi talas, koji neće biti ništa manje žestok nego ovo što smo imali do sada.

Danas je potpisan Sporazum o jačanju zdravstvenog sistema za vakcinaciju protiv kovida19, odnosno kapaciteta za isporuku i obezbeđivanje hladnog lanca za čuvanje vakcina.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktorka UNOPS kancelarije u Srbiji Mikela Telatin.

Sporazumom je promenjena namena 3,2 miliona evra sa nekih od programa čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, konkretno programa EU pro i EU pro plus.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, koji je danas razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom, najavio je da će prvi kontigent ruskih vakcina protiv koronavirusa, biti isporučen Srbiji "do kraja tekuće godine" koja ističe za dva dana.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article