U Srbiji novozaraženo još 3.236 osoba, od posledica kovida19 u poslednja 24 časa preminula 44 pacijenta

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 3.236 novozaraženih kovidom19, a od posledica infekcije preminula su 44 pacijenta, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs.

Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima nalazi se 269 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 9.014.

Od juče do danas testirano je 14.444 osoba, a od početka epidemije ukupno 2.283.406. Od posledica infekcije ukupno je preminulo 3.163 ljudi, a procenat smrtnosti je 0,94 odsto.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je danas da se kapacitet te bolnice puni "brzinom svetlosti" i da su kreveti praktično non stop popunjeni pacijentima.

"Od kad je počela da radi naša bolnica možda je samo dva, tri puta bila sa 487 i 494 prijema, ali uvek idemo na 500. Napominjem da bolnica ima kapacitet 930 postelja, taj drugi deo još nije pušten u rad. Ali tih petsto i nešto kreveta je praktično non stop popunjeno", rekla je Vukićević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da je počela vakcinacija zdravstvenih radnika i da su danas vakcinisani zdravstveni radnici sa infektivnih klinika i sa nekih urgentnih centara.

"Danas su vakcinisani zdravstveni radnici sa infektivnih klinika i sa nekih urgentnih centara, to je već jutros obavljeno i nastavićemo u narednim danima", rekao je Lončar.

Danas su u Srbiju stigle prve doze ruske vakcine Sputnjik V, a vakcinacija bi, prema najavama, trebalo da počne u prvim danima naredne godine.

Velika Britanija je ranije danas odobrila upotrebu druge vakcine protiv kovida-19 koju su razvili univerzitet Oksford i farmaceutske firme AstraZeneka.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article