U Srbiji koronavirusom zaražene još 1.393 osobe, preminula 22 obolela u poslednja 24 sata

Kovid19 u Srbiji je u poslednja 24 sata odneo 22 života. Od poslednjeg preseka stanja testirano je 9.099 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1.393 osobe. Danas je u Srbiju stiglo milion doza kineskih vakcina protiv koronavirusa.

Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić
Teestiranje na koronavirus na Torlaku Foto: Srđan Ilić

Prema podacima sa sajta covid19.rs u bolnicama širom zemlje nalazi se 5.362 obolela od kojih je 201 na respiratorima.

Ukupno je do sada registrovano 371.216 zaraženih među 2.468.821 testiranog uzorka. Od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji je od početka epidemije preminulo 3.730 ljudi uz procenat smrtnosti od jedan odsto.

U poslednja 24 sata najviše novozaraženih registrovano je u Beogradu – 413. Slede Niš sa 68, Kragujevac sa 61, Kraljevo sa 45 i Kruševac sa 41 novozaraženim. U Šapcu je registrovano još 36 novoobolelih, u Novom Sadu – 28, u Priboju 23, u Užicu – 22. Novi Pazar i Pančevo imajo po 21 novoobolelog, Vranje I Smederevo po 20, a ostali gradovi manje 20 novozaraženih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je trenutno koronavirus potvrđen kod 897 korisnika i 479 zaposlenih u ustanovama socijane zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih.

Navodi se i da se do sada od posledica zaražavanja oporavilo 4.252 korisnika i 1.773 zaposlena.

Na aerodrom Nikola Tesla danas je iz Kine dopremljeno milion doza vakcine protiv koronavirusa kompanije Sinofarm.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom je istakao da je ovo važan dan u borbi protiv koronavirusa, jer ćemo sa milion doza vakcinisati 500.000 ljudi, što je, kako je rekao, veliki obrt u borbi protiv epidemije.

"U ponedeljak stiže novih 19.500 doza Fajzerove vakcne. U utorak stiže i dodatnih 250.000 doza ruske vakcine. Do srede u našoj zemlji će biti 1.400.000 doza vakcine", rekao je Vučić, dodajući da je Srbija trenutno država sa najvećim brojem različitih tipova vakcine protiv koronavirusa u Evropi i da će do juna ili jula imati ukupno pet ili šest različitih rešenja za borbu protiv kovida19.

Predsednik je dodao da "ne treba da se opuštamo jer imamo i dalje veliki broj mrtvih od korone", i da je, koliko je upoznat, od juče do jutros 21 osoba preminula, dodajući da se to obično desi noću i u popodnevnim satima.

"Moramo da budemo veoma obazrivi sa merama", rekao je danas Vučić, naglašavajući da se "mora ići što brže u vakcinaciju, da bismo mogli da se vratimo na posao".

Prema podacima Nacionalog tima za imunizaciju, zaključno sa petkom vakcinisano je 20.500 građana Srbije, a među ima i hiljadu starijih od 75 godina koji su se za imunizaciju prijavili preko portala e-Uprave. Direktor Doma zdravlja Milutin Ivković na beogradskoj opštini Palilula Aleksandar Stojanović kaže da su u petak odazvali svi pozvani građani stariji od 75 godina.

Nakon što je juče vakcinacija građana koji su se prijavili putem portala e-Uprave otpočela u Beogradu, danas su stariji od 75 godina vakcinu primali i u drugim gradovima širom Srbije. Kako prenosi RTS, imunizacija onih koji su za to iskazali interesovanje počela je u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Loznici, Čačku, Kragujevcu, Kruševcu i Nišu.

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Pavle Zelić izjavio je sinoć da je do sada prijavljeno "samo 12 slučajeva" neželjenih reakcija na vakcinu protiv koronavirusa, precizirajući da je reč o Fajzerovim vakcinama.

Objasnio je da tu nisu uračunate blage reakcije poput crvenila, slabog bola i manjeg otoka, nego povišena temperatura, malaksalost, glavobolja i drugi simptomi koji traju nekoliko dana.

"Ali to i dalje nije nešto što bi nas zabrinjavalo", rekao je Zelić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je danas da se u glavnom gradu obavlja 25.000 pregleda u kovid-ambulantama sedmično, što je duplo manje u odnosu na početak decembra.

Prema njegovim rečima, na osnovu toga postoji razlog za optimizam, jer "kriva ide nadole", ali ne na opuštanje, s obzirom da je broj zaraženih i dalje visok.

Po oceni epidemiologa Predraga Kona epidemiološka situacija u Srbiji je i dalje je nepovoljna i nesigurna.

On je na jučerašnjoj konferenciji Kriznog štaba rekao da broj obolelih je i dalje visok i u svakom trenutku moguće je da dođe do njegovog porasta ukoliko se opustimo i prestanemo da sprovodimo mere koje su na snazi, rekao je.

Naveo je da su i mere koje su na snazi pokazale da deluju i da se polako spušta broj obolelih.

Kovid-režim rada danas će obustaviti Institut za reumatologiju Srbije koji će, nakon dezinfekcije u narednim danima, ponovo početi da zbrinjava svoje pacijente, javio je RTS.

U redovan režim rada od sutra se vraća i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", ali će u početku primati samo hitne slučajeve.

Pacijenti oboleli od kovida19 iz tih ustanova koji nisu završili lečenje prebačeni su u druge kovid-bolnice.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article