U Srbiji koronavirus odneo još 49 života, u poslednja 24 sata zaraženo 4.080 ljudi

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica zaražavanja koronavirusom preminulo 49 ljudi. Kako se navodi na sajtu covid19.rs, od poslednjeg preseka stanja testirana su 16.022 uzoraka, od kojih je zaraza potvrđena kod 4.080 ljudi.

Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić
Koronavirus, Infektivna klinika Foto: Srđan Ilić

U bolnicama širom zemlje nalazi se 9.651 oboleli, dok je na respiratorima 313 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno 307.827 slučajeva kovida19, a testirano je ukupno 2.171.387 usoraka. Broj preminulih dostigao je 2.782, uz procenat smrtosti od 0,9 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirus je potvrđen kod 2.058 korisnika i 892 zaposlena.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, do sada se od posledica virusa oporavilo 2.362 korisnika i 1.050 zaposlenih.

Jutros je u Srbiju stigao prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa kompanija Fajzer-BioNTek, a oko podneva one su dopremljene u Intitut za virusologiju "Torlak", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek precizirao je da je stiglo 4.875 doza vakcina i da će prva vakcinacija protiv koronavirusa biti tokom sledeće nedelje.

On je rekao i da je održana prva sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida19, čiji je on predsednik, na kojoj se govorilo o pripremi operatvnog plana za imuizaciju u 2021. godini i da će redosled vakcinecije biti poznat do kraja dana.

Od juče su na snazi i nove mere prema kojima je radno vreme tržnih centara, prodavnica garderobe, kladionica, kockarnica i dečijih igraonica produženo do 20 časova, umesto dosadašnjih 17.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i to kafića i restorana, takođe je do 20 časova, s tim da u vremenu od 17 do 20 časova nije dozvoljena bilo kakva muzika unutar lokala bez izuzetka.

Mere su oročene do petka, saopšteno je iz Vlade.

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba smatrao da nema uslova za popuštanje mera i da je radno vreme nekih objekata produženo na zahtev Privredne komore Srbije i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

On je za N1 rekao da je zahtev medicinskog dela Kriznog štaba bio da se obustave letovi iz Velike Britanije zbog pojave novog soja koronavirusa, ali da je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da treba razmotriti i međunarodne obaveze koje Srbija ima.

I epidemiolog Predrag Kon je potvrdio da medicinski deo Kriznog štaba, kako je rekao, nikako nije podržao popuštanje mera.

"Postoje drugi argumenti, recimo iz Privredne komore, koji su prevagnuli. Ja kad čujem njihove argumente, naježim se. Isto kao što se svi naježe kad čuju argumente medicinskog dela i o popunjenosti bolnica", rekao je Kon za TV Prva.

Kada je reč o Novoj godini, kaže da je nerealno da neko misli da u ovoj situaciji može da se slavi kao prethodnih godina. I imunolog Srđa Janković je istakao da niko od lekara neće predložiti da budu slavlja i okupljanja velikog broja ljudi.

Da masovnog okupljanja za doček Nove godine neće biti u Beogradu, najavio je gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je rekao da je danas doneta definitivna odluka o tome i apelovao na sugrađane da vode računa i za ostale praznike zbog ozbiljnosti situacije.

Iako se poslednjih dana beleži pad broja novozaraženih, zdravstveni sistem je još uvek pod velikim pritiskom, jer je i dalje veliki broj hospitalizovanih pacijenata.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak Aksentije Tošić rekao je danas za RTS da su obe bolnice u ovom gradu na granici kapaciteta i pozvao građane da poštuju mere.

Prema oceni Instituta za javno zdravlje Vojvodine i zdravstveni sistem u pokrajine je i dalje u izuzetno teškoj situaciji, a zaposleni ulažu maksimalne napore da održe njegovo funkcionisanje.

U poslednja 24 sata na teritoriji pokrajine registrovano je 990 novoobolelih od koronavirusa, a najviše slučajeva – 310 potvrđeno je u Novom Sadu.

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna, dok je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju Instituta.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 40.808, mada u Institutu procenjuju da je taj broj znatno veći.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article