U Srbiji još 7.802 kovid pozitivne osobe u poslednja 24 sata, preminuo 61 pacijent

3.12.2020 15:18

Koronavirus odneo je još 61 život u Srbiji, dok su u poslednja 24 sata zaražene 7.802 osobe, od 22.243 testirana uzorka, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Očekuje se da danas Vlada saopšti nove mere.

Kovid ambulanta u Zemunu tokom epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Kovid ambulanta u Zemunu tokom epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Broj trenutno hospitalizovanih dostigao je 7.726, dok je na respiratorima 288 pacijenata.

U Srbiji je od početka epidemije testiran 1.844.731 uzorak, a kovid19 laboratorijski je potvrđen kod 199.158 ljudi. Ukupno je preminulo 1.765 osoba, uz procenat smrtnosti od 0,89 odsto.

Od 7.802 slučaja koronavirusa, koji su u poslednja 24 sata registrovani u Srbiji, najviše ih je iz Beograda – 1.999.

Sledi Novi Sad sa 471 novobolelim, Kragujevac 309, Niš 223, Kraljevo 220, Pančevo 166, Valjevo 163, Čačak 160, Subotica 149, Smederevo 127, Vranje 110, Zrenjanin 107, Sremska Mitrovica 95, Užice 91, Kruševac 87, Bor i Leskovac po 76, Bačka Palanka 75.

Ostala mesta beleže manje od 70 novih slučajeva zaraze.

Prema podacima Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.610 korisnika i 684 zaposlena u 160 ustanova socijalne zaštite i domova za smešta odraslih i starih.

Kako se navodi, od početka epidemije od posledica oboljevanja oporavilo se 1.475 korisnika i 621 zaposleni.

Vlada bi danas trebalo da usvoji nove strože mere na predlog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, prema kojima će ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade. Mere bi na snagu trebalo da stupe sutra.

Juče je u Srbiju stigla dokumentaciju za registraciju vakcine protiv koronavirusa kompanija "Fajzer" i "Biontek", a naši eksperti je već procenjuju.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je danas da će provera biti vrlo rigorozna i temeljna, naročito faza razvoja vakcine koja se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost, ali i bezbednost vakcine.

“Mi moramo sve to da pročitamo i analiziramo, ali da radimo prekovremeno, timski i koordinisano i da dođemo do konačnog rezultata što pre”, istakao je Zelić.

Bolničkih kapaciteta sve manje

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Zoran Gojković izjavio je danas da je epidemiološka situacija izuzetno ozbiljna i složena, upozorivši da su bolnički kapaciteti popunjeni. Prema njegovim rečima, Novosadski sajam će ponovo postati kovid bolnica.

"Popunjenost bolničkih kapaciteta je enormna. Pogotovo što u ovom trenutku imamo izuzetno teške kliničke slike naših pacijenata, jer svi koji leže u bolnicama zahtevaju ozbiljan nadzor. To su sve pacijenti koji su ili na kiseoniku ili na respiratorima, kojima je potrebna izrazita intenzivna nega", rekao je Gojković za TV Prva.

U Institutu za ortopediju Banjica, koji je od juče ponovo u kovid sistemu, kapaciteti su već popunjeni.

Direktor te zdravstvene ustanove Zoran Baščarević je za TV Pink naveo da je ortopedija na Banjici u kovid sistem ušla sa 30 mesta na odeljenju i 17 na intenzivnoj nezi i da su juče od 10 sati do osam uveče svi kreveti bili popunjeni.

"Sada su mnogo teži pacijenti, nego u prethodna dva talasa i svi koji su zbrinuti kod nas su na kiseoničkoj potpori. Dobili smo pomoć od Instituta Dedinja, stiglo je deset njihovih internista. Treba da otvorimo još jedno odeljenje sa 30 kreveta i da pojačamo poluintenzivnu negu", naveo je Baščarević.

Kapaciteti su gotovo popunjeni i u Kliničko-bolničkom centru Zemun, u kome od 360 mesta, ima još četiri slobodna kreveta.

Direktor ove ustanove Dragoš Stojanović kaže da je u protekla 24 časa primljeno 45 pacijenata, koliko je i otpušteno.

„Intenzivne nege su skoro pune sa 60 pacijenata. Od toga je 24 intubiranih, 21 je na neinvazivnoj ventilaciji i pet na haj flou respiraciji“, navodi Stojanović.

U Kliničkom centru Kragujevac popunjeno je 78 posto kovid kapaciteta, a trenutno je na lečenju 314 pacijenata sa potvrđenom kovidom infekcijom ili koji čekaju na rezultate, od kojih je 58 sa najtežom slikom i oni su na intenzivnoj nezi.

Direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je agenciji Beta da je za 24 sata primljeno 35 novih pacijenata.

Broj zaraženih raste iz dana u dan i u Nišu, gde je samo tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je više od 250 novih slučajeva.

Direktor doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan za RTS navodi da dnevno u svakoj od četiri ambulante obave u proseku 500 do 600 pregleda. Ukupno se, kako kaže, dnevno testira oko 600 ljudi, antigenskim i PCR testovima, a pozitivnih je više od 35 odsto.

U Kliničkom centru Niš je hospitalizovano više od 350 pacijenata, u veoma teškom stanju na respiratorima je njih 15. Tokom jučerašnjeg dana preminulo je sedmoro pacijenata.

Vanredno u Blacu i Kuli

Predsednik opštine Blace je na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije juče doneo odluku o proglašenju vanredne situacije u ovoj opštini.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije nastale širenjem zarazne bolesti kovid19 vanredna situacija uvedena je juče i u opštini Kula.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić je rekao da je jedan od osnovnih motiva za uvođenje vanredne situacije veliki broj starijih lica koji su oboleli od koronavirusa i leče se u kućnim uslovima.

„Oni ne mogu da imaju uslugu geronto-domaćica, jer one opslužuju zdrave i potencijalno bi ih ugrozili. Kroz vanrednu situaciju, obezbedićemo dodatna sredstva da se angažuju dodatna lica i da se opreme za tu vrstu korisnika i da tu vrstu usluga počnemo da vršimo“, rekao je Miljanić, saopšten je na sajtu Opštine.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article