U Srbiji još 6.224 kovid pozitivne osobe, 55 preminulih u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata u Srbiji je koronavirusom zaraženo 6.224 ljudi od 17.093 testirana uzoraka. Prema podacima sa sajta covid19.rs od posledica oboljevanja preminulo je još 55 osoba.

Užičke ulice tokom epidemije koronavirusa, novembra 2020. Foto: Betaphoto/ Dragan Karadarević
Užičke ulice tokom epidemije koronavirusa, novembra 2020. Foto: Betaphoto/ Dragan Karadarević

Broj hospitalizovanih i dalje je u porastu, pa je danas u bolnicama širom zemlje smešteno 7.368 pacijenata, što je za 112 više u odnosu na juče.

Na respiratorima je trenutno 253 pacijenta.

Od početka epidemije u Srbiji su na kovid19 testirana 1.777.582 uzoraka, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 175.438 ljudi. Ukupno su od posledica oboljevanja preminule 1.604 osobe.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je, zaključno s današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 1.264 korisnika i 585 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.357, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 575, dodaje se u saopštenju.

Od 6.244 nova slučaja koronavirusa, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, najviše je i dalje u Beogradu – 1.503.

Slede Novi Sad sa 534 i Kragujevac sa 278 novozaraženih. U Nišu su registrovana 223 nova slučaja, u Kraljevu 222, Zrenjaninu 129, u Pančevu i Subotici po 113, a u Valjevu 107. Slede Užice sa 106, Sremska Mitrovica sa 101 i Čačak sa 96 novoobolelih.

Smederevo ima 91 novi slučaj, Kikinda 89, Vranje 70, a u ostlim gradovima i opštinama je manje od 70 novozaraženih.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije danas je zasedao i Krizni štab, ali da li će biti uvedene nove mere još nije poznato.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović upozorio je danas da kapaciteti zdravstvenog sistema nisu neiscrpni i da je, ukoliko broj obolelih nastavi da raste ovim tempom, vrlo verovatno da ćemo u perspektivi doći do toga da kapaciteti budu na izmaku ili čak da ih ne bude dovoljno.

Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, rekao da još uvek imamo dovoljno kapaciteta da svako kome je potrebno bolničko lečenje bude smešten negde na teritoriji Srbije i da se pacijenti preraspodeljuju prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i raspoloživosti sistema.

Rekao je da uvedene mere, iako se ne primenjuju idealno, pokazuju tendenciju da se, kako je rekao, malo uspori porast broja novoobolelih.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je danas da se nada da će ove nedelje Srbija postići pik epidemije i da će nakon tokoga broj novozaraženih početi da opada. Dodao je da ćemo tek videti koliko će se neodgovono ponašanje, posebno kada je u pitanju "crni petak", odraziti na broj novoobolelih.

Da će gužve tokom "crnog petka" sigurno za pet do sedam dana dati rezultat kroz broj pozitivnih i obolelih, ocena je i člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiologa Branislava Tiodorovića koji je rekao i da su se gužve desile baš kad ne treba i kad ima najviše virusonoša.

Ocenio je da se zaravnjenje epidemiološke krive može očekivati oko 10. decembra "samo pod uslovom da mere budu poštovane i da se svako ponaša odgovorno".

"Onda bismo tamo do Nove godine mogli da očekujemo opadanje i smirivanje. Ovakva prognoza je optimistična, ali ako se budemo ponašali odgovorno, možemo uspeti da smanjimo broj obolelih", zaključio je Tiodorović.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić izjavio je da će Vojna bolnica u tom gradu ući u kovid sistem krajem nedelje a ne danas, kako je ranije najavljeno.

"Najava da će Vojna bolnica danas ući u kovid sistem je preuranjena. Prema informacijama koje imam, očekujemo da to bude krajem nedelje po završetku tehničkih priprema, poput razvoda gasova", rekao je Perišić novinarima na sednici Skupštine grada Niša kojoj je prisustvovao kao odbornik.

Ocenio je da je stanje u niškom Kliničkom centru Perišić "teško, ali stabilno" i dodao da je počeo malo veći priliv pacijenata prema Nišu, kao i da će takva situacija biti sigurno i narednih dana.

Naveo je da se "ubrzano" pune kreveti na trećem i četvrtom spratu kovid bolnice u novom Kliničkom centru, kao i da je povećan priliv pacijenata u kovid bolnici u Čairu.

Povećava se i broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, a prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirusom trenutno je zaražno 1.264 korisnika i 585 zaposlenih u ovim ustanovama.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva do sada se od posledica oboljevanja oporavilo 1.357 korisnika i 575 zaposlenih.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji od danas deca od petog do osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolci nastavu prate na daljinu.

Povećava se broj opština i gradova koji uvode vanrednu situaciju uzbog porasta broja zaraženih na svojim teritorijama, pa je tako danas odluka o proglašenju vanredne situacije doneta Leskovcu i Lučanima.

Predsednik Aleksandar Vučić danas je uručio odlikovanja lekarima i nemedicinskom osoblju za zasluge u borbi protiv kovida19, odlikovanim povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article