U Srbiji još 2.518 novozaraženih, u poslednja 24 sata od kovida19 preminulo 16 obolelih

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica oboljevanja izazvanim koronavirusom premnulo 16 ljudi. U istom periodu registrovano je 2.518 novozaraženih među 10.266 testiranih uzoraka.

Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirua u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Prema podacima sa sajta covid19.rs u bolnicama širom zemlje smešteno je 3.569 obolelih, a na respiratorima je 151 pacijent.

Od početka epidemije u Srbiji testirana su 2.846.122 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 436.640 ljudi. Ukupno je do sada preminulo 4.337 osoba, uz procenat smrtnosti od 0.99 odsto.

U ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih virus je potvrđen kod 189 korisnika i 230 zaposlеnih. Listu domova u kome je utvrđeno prisustvo virusa možete naći na sledećem linku.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, ukupan broj izlеčеnih korisnika ustanova socijalnе zaštitе iznosi 5.219, a broj izlеčеnih osoba kojе su zaposlеnе u ovim ustanovama je 2.203.

Danas je u Srbiju stigao prvi kontigent sa 150.000 vakcina protiv koronavirusa kompanije Astra Zeneka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tom prilikom da je Srbija uz Ujedinjene Arapske Emirate jedina zemlja koja ima više od tri vakcine na raspolaganju, ističući da će one od sutra biti dostupne našim građanima.

Dodao je da iako su naši brojevi po pitanju vakcina veliki, još nismo postigli mnogo na planu vakcinacije i da je potrebno da ubrzamo vakcinaciju.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da ćemo imati porast novozaraženih koronavirusom koji će trajati još neko vreme, ali da ne može biti tako veliki kao ranije, jer je kolektivni imunitet na nivou koji to neće omogućiti.

On je za TV Prva rekao da su lekari i medicinsko osoblje iscrpljeni i da priliv kovid pozitivnih pacijenta u bolnice mora biti zaustavljen.

Kada je u pitanju pooštravanje postojećih mera, Kon koji je i član Kriznog štaba, je rekao da o tome još nije raspravljano, ali da u okviru medicinskog dela Kriznog štaba postoji mišljenje da neko vidljivo zaoštravanje mora da postoji.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article